Вести Македонија Ударни вести

Протокол за постапување со деца со дијабет во училишта и детски градинки

  Со поддршка од министерствата за образование и наука, здравство и труд и социјална политика, како и од стручни лица од Клиниката за детски болести, Асоцијацијата за детски дијабет – Баланс МК изработи Протокол за постапување со деца со дијабет во училиштата и детските градинки, кој денеска официјално беше претставен и започнува неговата примена.   […]

Вести Македонија

Нови играчки и дидактички материјали во градинките во Карпош 

  Со 100.000 денари кои се обезбедени од Буџетот на Општина Карпош, Одделението за детска здравствена и социјална заштита, денеска започна акцијата за обновување и унапредување на дидактичките материјали во детските градинки  низ локалната самоуправа.      Градоначалникот Стевчо Јакимовски, го посети објектот „Распеана Младост“ во населбата Карпош 1, и им ги врачи новите еколошки […]

Вести Македонија

Герасимовски: Центарските училишта и градинки се подготвени за почеток на учебната година

  Сите осум основни училишта во Центар заедно со трите матични објекти на градинките и клоновите се спремни за почетокот на учебната година. По средбата со директорките на детските градинки, градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски денеска оствари средба и со директорките на основните училишта. „Образованието е клучна алатка за успешна и напредна генерација, а […]

Вести Македонија Ударни вести

Градинките ќе продолжат со згрижувачката дејност и во време на штрајк

  Министерството за труд и социјална политика ја известува јавноста и родителите дека сите предучилишни установи ќе продолжат да ја обавуваат својата дејност згрижување и воспитание на децата и во деновите на најавениот штрајк, како и до сега. Во согласност со Конвенцијата за правата на детето, одредбите во Уставот на Република Северна Македонија и Законот […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Карпош започна со дезинфекција на душеци, кревети и теписи во градинките

  Општина Карпош, денеска започна процес на дезинфекција и чистење на душеците од креветчињата, со цел да се отстранат вируси, бактерии и микроорганизми, во сите објекти на градинките во. Во рамки на оваа акција, ќе се изврши дезинфекција и на теписите, откако претходно целосно се дезинфицираа и просториите во претшколските установи.     Овој период, […]