Алтернатива Настани

По повод 95 години Скопје Зоо – Летно кино на отворено

  Со проекцијата на филмот „Пинокио“ во Градски Парк на Школка ќе започнат настани, со кои роденденски ќе се одбележат 95 години од основањето на Зоолошка градина Скопје. Во текот на наредните месеци планирани се едукативни и забавни настани во градината, а првиот- кино на отворено ќе се одржи во недела со почеток во 20:30. […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

ЗОО СКОПЈЕ ДОБИВА 7Д КИНО

  Станува збор за нова технологија на проектирање на филмови во 3Д во комбинација со дополнителни ефекти кои го прават визуелното следење комплетно, кои буквално прават да бидете дел од филмот. Ќе почувствувате мирис, ветер, капки дожд и снегулки, меурчиња, а седиштата ќе се движат соодветно со движењата во филмот.         „Ние […]

Алтернатива Настани

Отворен за посетители „Заливот на пингвините“ во ЗОО во Скопје

  Отвориен е пингвинариумот – новото живеалиште на пингвините во ЗОО, кој е наречен „Заливот на пингвините“.     – Со пуштањето во употреба на пингвинариумот на едно место ги имаме двата најегзотични и најпопуларни видови на птици – фламинга и пингвини кои за првпат се жители на нашата Зоолошка градина. Пингвинариумот е составен од […]

Алтернатива Настани

Во ЗОО Скопје патасот се мисли од кој сладолед прво да проба

    Во Зоолошката градина Скопје, патасот се мисли од кој сладолед прво да проба. За почеток се проверуваа сите сладоледи еден по еден, а потоа следува задолжителна дегустација.  

Алтернатива Македонија Настани

Малиот рај на фламингата во ЗОО Скопје

  Малиот рај на фламингата во ЗОО Скопје добија прекрасно уредено живеалиште, со многу цвеќиња, зеленило и мало езерце.  

Алтернатива Настани

Од Русија пристигнаа нови 6 пингвини во ЗОО Скопје

  Од Русија пристигнаа и преостанатите шест пингвини од групата (три машки и три женски).         Во време на пандемија, кога транспортот е сложен, а летовите редуцирани, со големи напори успеавме да ги донесеме овие шест нови жители на Скопје Зоо кои ќе им се приклучат на Скипер, Прајвет и Ковалски.   […]

Алтернатива Настани

ЗОО Скопје е новиот дом на најмалите крокодили на светот

  Скопска Зоолошка градина за првпат е дом на џуџести крокодили. Ова се најмалите крокодили на светот и потекнуваат од Конго, Африка.  

Алтернатива Настани

Во ЗОО Скопје пристигнаа пингвините

  Конечно вечерва во Скопје Зоо пристигнаа и пингвините. Тие пополека се адаптираат во својот нов дом и ја добија првата вечера, а остварија и прв контакт со своите нови зоо негуватели, изјавија од Зоолошката градина – Скопје.         Периодот кој следува ќе бидат во карантин, за полесно да се приспособат на живеалиштето, […]

Алтернатива Настани

Зоолошка градина со сервали и црвени птици од видот Скарлет Ибис

  Наскоро во Зоолошка градина Скопје ќе пристигнат сервали и црвени птици од видот Скарлет Ибис. Сервалите се африкански предатори од семејството мачки. Сервалот е еден од најголемите претставници од седумте видови на мали мачки, кои го населуваат континентот.     Сервалот претежно живее во Африка, во суб-сахарскиот дел на континентот со исклучок на тропските шуми. […]

Алтернатива Настани

“Алкалоид” подари пакети со средства за дезинфекција, витамини и продукти за ЗОО Скопје

    Како општествено одговорна компанија, денеска, “Алкалоид” на вработените во Скопје ЗОО им подари пакети со средства за дезинфекција, витамини и продукти од нивната производна линија. Благодарност до “Алкалоид” за донацијата и грижата за нашите вработени. Ви благодариме што помисливте на нас, како една од институциите која во целиот период на пандемија работеше секојдневно. […]