Вести Македонија Став Ударни вести

Законските измени во геодетска дејност да се носат во инклузивен и транспарентен процес

  Законски решенија кои ќе бидат применливи во пракса и кои ќе креираат правна рамка за надминување на предизвиците и создавање на окружување за фер натпревар за сите економските оператори може да се донесат единствено во инклузивен и транспарентен процес, апелира Комората на трговски друштва за геодетски работи. Во таа насока го поздравуваме почетокот на […]

Вести Македонија Ударни вести

Министерство за здравство со 87,5% транспарентност во давањето на информации

  Министерството за здравство е меѓу првите 10 институции по индексот на активна транспарентност, според најновото рангирање на Центарот за граѓански комуникации.   Споредбено со лани Министерството за здравство ја подобрило својата транспарентност за 6% и припаѓа во групата на институции со најголем напредок.   Активната транспарентност на институциите според ова истражување опфаќа пет групи. […]

Вести Македонија Ударни вести

Карпош – Најтранспарентна скопска општина – трета во државата

  Општина Карпош е рангирана како прва локална самоуправа во најголемиот, скопски регион според нивото на активна транспарентност во истражувањето спроведено од  Центарот за граѓански комуникации во соработка со УСАИД. Станува збор за респектабилно истражување кое традиционално се споредува во државата  насловено како „Индекс на активна транспарентност 2020“. Исто така, Карпош е и втората најдобра […]