Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата ја промовира кампањата „Сега сé е јавно – Корупцијата не се исплати“

  Премиерот Зоран Заев и заменик-претседател на Владата задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси Љупчо Николовски, денеска ја промовираа кампањата за подигање на свесноста и за поддршка во борбата против корупцијата, под слоганот „Сега сé е јавно – Корупцијата не се исплати“.     Кампањата е од посебен јавен […]

Вести Македонија Ударни вести

Регионален форум на земјите од Западен Балкан за изготвување Патоказ за борба против корупција и нелегални финансии

  Во периодот од 21 до 23 јуни 2021 година во Охрид се одржува Регионален форум на земјите од Западен Балкан, чиј домаќин и соорганизатор е Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија, заедно со Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал УНОДЦ.     Целта на настанот е изготвување и усогласување на […]

Вести Македонија Ударни вести

Дали вашите деца знаат за корупција?

  Дали зборувате отворено со вашите деца на тема корупција? Колку вашите деца се свесни за корупцијата во општеството? Дали знаат каде треба да се пожалат доколку посведочат корупција? Сите држави имаат проблем со корупција, но во различен обем. Оваа таканаречена социјална болест во нашата држава има пуштено корени во секоја институција, а тоа дефинитивно […]

Вести Македонија Ударни вести

Вицепремиерот Николовски на специјалната сесија на ООН за борба против корупција

  Денес, заменикот на претседателот на Владата задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски, имаше свое видео обраќање на посебната седница на Генералното собрание на Организацијата на Обединети Нации против корупција – 2021, на којашто учествуваа земјите – потписнички на Конвенцијата против корупција на Обединетите нации. Република Северна […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Заев и Николовски: Повеќе нема недопирливи – казната за корупцијата ги опфаќа сите

  Претседателот на Владата, Зоран Заев заедно со заменик-претседателот на Владата задолжен за борба против корупција, за одржлив развој и човечки ресурси Љупчо Николовски, по владината седница на која беше усвоен Планот за борба против корупцијата, на прес-конференција информираа за деталите и ги претставија мерките за синхронизација на институциите на системот за негова оптимална поставеност […]

Вести Македонија Ударни вести

Национален регистар на вистински сопственици-квалитетна алатка во борбата против перењето пари и финансирањето тероризам

  Заменикот на Претседателот на Владата, задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски, заедно со заменик-амбасадорот на  Сојузна Република Греманија, Ото Граф, директорката на Централниот регистар, Марија Бошковска Јанковски и директорот на Управата за финансиско разузнавање, Блажо Трендафилов, денеска го промовираа новиот Национален регистар за вистински сопственици. Регистарот […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Пендаровски: Високата корупција е најголема безбедносна закана за иднината на земјата

  Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на Регионалниот форум за добро владеење и борба против корупцијата, кој е заеднички организиран од регионалната програма за антикорупција, финансиран од ЕУ и воден од Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и проектот „Јакнење на платформата за граѓански организации за борба против корупција“ поддржан од Проектот на УСАИД […]

Вести Македонија Свет

Хелсиншки: 61 функционер ја поддржа Декларацијата против корупција

Хелсиншкиот комитет истакнува дека можноста за изразување на поддршка на институциите за борба против корупцијата не завршува. Хелсиншкиот комитет за човекови права информира дека Декларацијата за борба против корупцијата досега e потпишана од јавниот обвинител на Република Македонија, Љубомир Јовески, специјалната обвинителка Катица Јанева, 18 министри и еден заменик-министер, градоначалникот на Градот Скопје и градоначалниците […]