Вести Изјави Македонија Статуси Ударни вести

Заев: Сите човечки суштества се раѓаат слободни и еднакви по достоинство и права

  Денот на човековите права, 10 декември, е ден кога се потсетуваме на Универзалната декларација за човековите права на ООН која започнува со неприкосновената вистина дека „Сите човечки суштества се раѓаат слободни и еднакви по достоинство и права“, напиша премиерот Зоран Заев на неговиот ФБ. “Принципите на еднаквост и недискриминација се во суштината на секое […]

Вести Македонија Ударни вести

Како да се заштитиме од семејно насилство? Каде да побараме помош?

  Министерството за труд и социјална политика во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје,  подготви  кампања за превенција и заштита од  семејно насилство во вонредна состојба COVID-19 преку која жртвите на семејно насилство но и целата јавност се информираат за препознавање на сите  формите на семејно насилство, каде да се обратат и пријават  за […]

Вести Македонија Ударни вести

МТСП: Унапредувањето на човековите права е еден од клучните приоритети на оваа Влада

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска одржа средба со Нилс Мужниекс, комесар за човекови права на Советот на Европа, во рамките на неговата работна посета на Република Македонија. Министерката го информираше комесарот за актуелните процеси и активности на министерството, кои што ќе ја подобрат состојбата со почитувањето на човековите права во земјава. Во […]