Вести Македонија Ударни вести

Дарувањето крвна плазма највисок чин на хуманост – досега e третиран 661 пациент со Ковид-19

  Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека се обезбедени вкупно 802 единици конвалесцентна плазма за третман на пациенти заразени со Ковид-19, од вкупно 729 донори.   Со крвна плазма досега се третирани 661 пациент. Со ваквиот највисок чин на хуманост, граѓаните кои се оздравени имаат можност да им помогнат на тие кои во моментот се […]

Вести Македонија Ударни вести

Укајдари: Со сопругот заедно дарувавме крвна плазма, откако го прележавме вирусот

  „Првпат дарував крв и си ветив себеси дека отсега ќе станам редовен крводарител. Упатувам порака сите да бидеме хумани и да даруваме плазма, затоа што даруваната плазма оди на вистинско место, таму каде може да биде спасен нечиј човечки живот. Со сопругот заедно дарувавме крвна плазма, откако во октомври го прележавме вирусот, за среќа […]

Вести Македонија Ударни вести

Обезбедени се 129 единици конвалесцентна плазма за третман на пациенти заразени со Ковид

  Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека се обезбедени вкупно 129 единици конвалесцентна плазма за третман на пациенти заразени со Ковид-19. Од нив 68 единици се обезбедени преку аферезна процедура од вкупно 30 дарители, и 59 единици се обезбедени преку стандардно дарување. Инаку, досега над 100 пациенти со Ковид-19 се третирани со конвалесцентна плазма, […]