Вести Македонија Ударни вести

СЕММ: Потребна е поддршка за саморегулацијата и спроведување на медиумските реформи

  Потребна е дебата и отворање дијалози за она што се објавува во онлајн медиумите. Потребно е и приспособување на законите во земјава со европските, бидејќи актуелните се застарени и воопшто не ги опфаќаат онлајн медиумите. Ова се дел од заклучоците од денешната јавна дебата „Медиумската саморегулација и неопходни мерки за унапредување на професионализмот во […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Институт за демократија: Извештај од квалитетот на дебата во Собранието (јули – декември 2021)

  Институт за демократија, од јуни 2014 година, го следи квалитетот на дебатата во Собранието и работата на Собранието генерално. Од јануари 2020 година, почнува четвртиот циклус на мониторинг, во рамки на Програмата за парламентарна поддршка (ПСП), која се спроведува во партнерство со Националниот демократски институт (НДИ) и Центарот за управување со промени (ЦУП). Во […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Шилегов: Бегањето на Арсовска од дебати е навредливо за Скопјани

  Шилегов вечерва на интервју на Телма се осврна зошто и понатаму Арсовска бега од дебати. „Врвот на демократијата е всушност дебатата. Ние сме тука заради публиката, не заради нас самите. Ова мене ме потсетува на некои други времиња. Круна на демократијата е дебатата меѓу противкандидатите“ објасни Шилегов. На прашањето дали планира да ѝ се извини на Арсовска за наводната негативна […]

Алтернатива Настани

Литера: Како децата се запознаваат со предизвиците на животот преку литературата

  Дебата на тема „Како децата се запознаваат со предизвиците во животот преку литературата“ ќе биде организирана вечерва во 19.30 часот во Europe House Skopje, во рамките на Меѓународниот фестивал за литература и илустрација за деца „Литера“. На дебатата свои размислувања ќе споделат: проф.д-р Весна Мојсова-Чепишевска, проф.д-р Владимир Мартиновски, психологот Христина Стефановска и Искра Димковскаод […]