Вести Македонија

Доделени наградите на СЕММ и ОБСЕ за најдобри новинарски стории

  Советот за етика во медиумите (СЕММ) денеска, преку видео-обраќање на Фејсбук, ги соопшти наградите за најдобрите новинарски стории за инклузивно известување за различностите и предизвиците во образованието.   Првата награда ја освоија Ана Цветковска, Борис Куноски и Ангела Рајчевска, од редакцијата на МИА, за сторијата на тема „Децата упатени во воспитно-поправен дом лишени од задолжителното образование“. Сторијата беше обработена преку серијал од текстови […]

Вести Македонија

Награди за наставниците на проектот за меѓуетничка интеграција во средното образование

  Шеесет и двајца наставници од осум градски средни училишта денеска добија признанија и награди од Градот Скопје за нивниот придонес и активно учество во унапредувањето на меѓуетничката интеграција во образованието преку редовна реализација на заеднички наставни часови со ученици кои учат на различни наставни јазици. Признанијата и наградите на просветните работници им ги додели […]

Вести Македонија Ударни вести

Доделени годишните новинарски награди на ЗНМ

  По повод 76-годишнината од формирањето на Здружението на новинарите на Македонија, денеска беа доделени годишните новинарски награди на ЗНМ. Во своето поздравно обраќање Претседателот на ЗНМ Младен Чадиковски кажа дека оваа година имаше навистина голем број на апликанти за наградите на ЗНМ, најголем до сега. ,,Токму затоа, комисијата беше ставена пред голем предизвик при […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Доделени годишните награди на ЗНМ на тема поврзани со загадувањето на воздухот

  Здружението на новинарите на Македонија, во соработка со Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) ги додели наградите на тема: „Справување со загадувањето на воздухот – зајакнување на јавната свест за проблемите и можните решенија“. Првата наградата е доделена на тимот од Истражувачката репортерска лабораторија (ИРЛ) за истражувањето насловено како „Заговор против воздухот“. Втората […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Спорт Топ теми Ударни вести

Медали за Арсовски и Чешмеџиевски на Кјубинг натпреварот Back to Belgrade 2021

  Балканскиот натпревар Back to Belgrade 2021 донесе голем успех за македонските натпреварувачи во кјубинг, информираат од Македонската Кјубинг Асоцијација. Александар Арсовски го постави новиот македонски рекорд 2:08.53 во решавање на Рубиковата коцка без гледање (3×3 Blindfolded) и воедно го освои второто место на балканскиот натпревар.     На натпреварот во Белград, Ѓорѓи Чешмеџиевски успеа […]

Вести Македонија Ударни вести

Наградени наставници од средни училишта на Град Скопје за унапредување на меѓуетничката интеграција во образованието

  Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов им додели Признанија и награди на 48 наставници од шест средни училишта на Град Скопје за нивниот придонес и активно учество во унапредувањето на меѓуетничката интеграција во образованието преку редовна реализација на заеднички наставни часови со ученици кои учат на различни наставни јазици. Во средните училишта на Град […]

Алтернатива Настани

Доделување на наградите на „Литера“ за најдобра детска книга и најдобро илустрирано дело

  На децата не треба да им создаваме искривен свет, не е сѐ „си живееја среќно до крајот на животот“ и затоа што преку книгата може да се отворат и многу табу теми. Можеме многу непријатни работи да кажеме преку приказна. Не смееме да им создаваме илузии на децата. Детето треба од најмала возраст да […]