Алтернатива Настани

Изложба во Даут-Пашин амам: “Мултиверзум” на Симон Шемов

Даут-Пашин амам, 27 септември, “Мултиверзум”  на Симон Шемов „Сето време е сега“, вели поетот и есеист Алек Дервен Хоуп, свесен за сложеноста што се јавува во поетската имагинација, која се храни со идеи за минатото и иднината од гледна точка на недостижното сега. Парадокс е вечноста. Вечноста не е физичко место, туку ментална состојба во […]

Алтернатива Настани

На денешен ден почина еден од доајените на македонската современа скулптура, Стефан Маневски

  На денешен ден починал еден од доајените на македонската современа скулптура, Стефан Маневски (25.12.1934, Скопје – 12.7.1997, Скопје). Неговото творештво е од особено значење за еволуцијата на македонската скулптура.   Маневски беше скулптор со изградена творечка физиономија карактеристична за една епоха во современата македонска скулптура. Тој е припадник на генерацијата која направи пресврт во […]

Алтернатива Настани

Ретроспективна изложба на Димитар Кондовски во Даут-Пашин амам

  Националната галерија ја најавува Ретроспективната изложба на Димитар Кондовски, на 5 мај, со почеток во 20 часот.   По изминати 30 години од неговата последна средба со македонската културна јавност во Даут-Пашин амам ќе биде претставено неговото творештво. Изложбата ќе трае се до крајот на месец јули 2022 година.     ДИМИТАР КОНДОВСКИ е […]

Алтернатива Настани

Изложба на Решат Амети во Даут-Пашин амам: 30 години уметност

  Даут-Пашин амам, 27.октомври Изложба на Решат Амети – 30 години уметност Со изложбата најавена за октомври 2020 година во Националната галерија, академскиот сликар Решат Амети одбележува 30 години творештво, односно 30 години од неговата прва самостојна изложба која ја договорил како студент, пред дипломирањето, а ја реализирал веднаш по дипломирањето, во 1990 година, во […]