Колумна Текстови

НАШАТА МАЛОГРАЃАНСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА – Александар ЛИТОВСКИ

  Умниот голем човек Рене Декарт по враќањето во Париз по отсуство од десет години, запишал дека „глупоста на луѓето од големите градови сигурно има инфективен карактер“ бидејќи „не е можно да се биде опкружен со толкав број на луѓе што се површни и непромислени, необразовани и вулгарни, како што е тоа неизбежно во големите […]

Колумна Текстови

НОВА ИЗГРАДБА НА АНТИФАШИЗМОТ – Александар ЛИТОВСКИ

  Како одговор на загриженоста произлезена од колективната траума на Втората светска војна, нинбершката правда придонесе за изградба на јавна меморија која ги третираше нацизмот и фашизмот, не само како кривично-правни дела и психопатолошки феномени, туку и како привремено отстапување од еволуцијата на европската култура и развојот на европската политичка десница. Врз основа на искуствата […]