Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Македонските математичари освоија 6 медали на Балканската олимпијада

  На јубилејната 40-та Балканска математичка олимпијада, Македонија остварува нов рекорд. За прв пат се освоени шест медали меѓу кои еден златен, еден сребрен и четири бронзени медали. Златниот медал е освоен од Никола Спировски, сребрениот е од Дамјан Давков, а бронзените од Јан Стојановски, Алексиј Тасиќ, Никола Цветаноски и Алек Танаскоски. Бројот на освоени тимски поени кој […]

Алтернатива Македонија Настани Ударни вести

Нашите ученици освоија 4 медали на Балканската математичка олимпијада 2020

  Еден сребрен, три бронзени медали и пофалница освоија македонските млади математичари на 37. Балканската математичка олимпијада (БМО2020) која почна на 31 октомври, а завршува денеска. Домаќинот е Романија и нашата репрезентација се натпреваруваше со тимови од 17 земји. Никола Спировски (14) освои сребрен медал, Дамјан Давков (12), Алек Јармов (19) и Лука Грашкоски (18) […]