Вести Македонија

Општина Карпош стипендира талентирани ученици и спортисти

    За да ги мотивира основците од десетте училишта на своја територија, општина Карпош распиша јавен оглас за доделување на стипендии за талентирани ученици –спортисти, кои учат во осмо и деветто одделение. Висината на стипендијата ќе изнесува 2.500 и 3.000 денари месечно, за четири месеци во текот на учебната година. Заинтересираните кандидати, кон апликацијата […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Со 17 асистенти во Општина Центар се овозможува инклузивност на децата со попреченост

  Општина Центар и оваа година продолжува со активностите за финансиска поддршка на невработени лица како лични асистенти на ученици со посебни образовни потреби од општинските основни училишта. Проектот започна со целосна финансиска поддршка на УНДП и Министерството за образование, за сега веќе втора година по ред истиот да се реализира со комплетно финансирање од […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Шаќири: Почитување протоколи, за успешно реализирање на наставата со физичко присуство

  “На сите ученици и наставници, им посакувам многу успеси во воспитно – образовниот процес, а најмногу им посакувам добро здравје во овие вонредни услови и состојба на пандемија која за жал сеуште трае”, изјави министерот за образование Јетон Шаќири по посетата на ООУ„Конгреси и Манастирит“, каде на учениците и наставниците им посака успешен почеток […]

Вести Македонија Ударни вести

Шаќири: Во продолжениот распуст да се почитуваат мерките против ковид-19

  Министерот за образование и наука Јетон Шаќири денеска на прес-конференција информираше дека на негово барање, врз основа на препорака од Главниот координативен штаб, Владата на Република Северна Македонија вчера донесе одлука започнувањето на првото полугодие да се одложи до 1 февруари годинава. Согласно оваа одлука донесена врз основа на проценките од здравствените власти дека […]

Вести Македонија Ударни вести

Второто полугодие за основното и средното образование се одлага за 1 февруари

    Владата на втората, редовна седница, којашто се одржа преку видео конференциска врска, донесе одлука почетокот на второто полугодие на учебната година за основните и средните училишта да се одложи, односно наставата со физичко присуство да продолжи на 1 февруари, согласно заклучокот од Главниот координативен кризен ковид-19 штаб и согласно епидемиолошките информации дека земјата […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Започнува скринингот на учениците, први утре ќе се тестираат средношколците во Скопје

  Утре ќе започне скринингот на учениците во 9 средни училишта во Скопје. Во текот на утрешниот ден ќе се тестираат 258 средношколци, а низ државата продолжува во Кривогаштани, Берово, Вевчани, Дебарца, Демир Капија, Дојран, Зрновци, Конче, Лозово, Могила, Новаци, Пехчево, Старо Нагоричане и Центар Жупа.   Тестирањето на учениците ќе се спроведува во просторија […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Филипче: 8.200 ученици од основните и средните училишта ќе бидат тестирани за Ковид 19

  Со согласност од родителите, учениците во основните училишта од прво до петто одделение, како и од шесто до деветто одделение и учениците од средните школи, ќе бидат тестирани за присуство на вирусот Ковид 19.   Во методологијата се опфатени околу 8.200 деца, пропорционално дистрибуирани по општини според број на ученици. Планирано е скрининот да […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

МОН: Да се почитуваат мерките – меѓу учениците само 0,01% активни случаи

    Учебната година започна со физичко присуство на сите ученици од основните и средните училишта и доследно  почитување на сите мерки за заштита од Ковид-19. Според податоците на Министерството за образование и наука, добиени  од раководствата на училиштата на втори септември, меѓу учениците, само 0,01 % се активни случаи на Ковид-19. Ист е процентот […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ДУИ им го честита на учениците почетокот на учебната година

  Демократската Унија за Интеграција по повод почетокот на новата учебна година, упатува честитки до сите наставници, ученици како и родителите, посакувајќи им добар, успешен и плоден училиштен почеток.   ДУИ го поздравува враќањето на учениците во училиштата по речиси една година отсуство како резултат на пандемијата со вирусот Ковид 19.   Апелираме за претпазливост […]

Вести Македонија Ударни вести

Резултати од конкурсот за сместување во ученички домови за 2021-2022 година

  Министерството за образование и наука информира дека објавени се резултатите од Конкурсот за прием на ученици во јавните ученички домови во Северна Македонија за учебната 2021/2022 година и истите можат да се погледнат на следниот линк.  Примените ученици можат да се сместат во соодветниот ученички дом почнувајќи од 31.8.2021 година. При сместувањето, учениците, раководствата и вработените водомовите задолжително да се водат […]