Вести Изјави Македонија Ударни вести

Ѓоргиевска: Родово базираното насилство во интернет просторот треба да се санкционира

  Елизабета Ѓоргиевска се обрати на настанот „Твоето тело е твое, и на нет и во реалниот свет“, во организација на Канцеларијата на Фондот за население на Обединетите Нации – УНФПА во Скопје. Во своето обраќање Ѓоргиевска посочи дека родово базираното насилство во интернет просторот е недоволно експонирана тема чие актуелизирање е потребно и изнаоѓање на […]

Вести Македонија Ударни вести

Ѓоргиевска: Справувањето со насилството врз жените да биде наша секојдневна одговорност

  Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска, учествуваше на панел дискусијата „Истанбулската конвенција и новиот Закон за спречување и заштита од насилство врз жените – Што ќе се промени во пристапот за спречување и заштита од насилство врз жените?“ oрганизирана од Канцеларијата на УНФПА во Република Северна Македонија во соработка со Амбасадата на Обединетото Кралство на […]

Вести Македонија Ударни вести

Ѓоргиевска и “Љубов сме – Jemi dashuri“ во посета на пациентите на хемотерапија и на Клиника за радиотерапија и онкологија

  За време на посетата, сопругата на претседателот беше придружувана од директорот на ЈЗУ Универзитетска клиника за радиотерапија и онкологија, спец. д-р Никола Васев, претседателката на Здружението за помош и поддршка на пациенти кои се лекуваат од карцином “Љубов сме – Jemi dashuri“, Македонка Икономова Давчева и спец. д-р Мери Пешевска, специјалист во Одделение за […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Промовиран прирачникот „Живот со аутизам – Предизвици и стратегии за поддршка“

  Во Кабинетот на Претседателот беше промовиран двојазичен прирачник  за семејства на деца со аутистичен спектар на нарушување  „Живот со аутизам – Предизвици и стратегии за поддршка“. Прирачникот е резултат на долгогодишна посветена работа на авторите доц. д-р Стојан Бајрактаров, доц. д-р Насер Дурмиши, д-р сци Силвана Филипова и Билјана Крстевска-Кокорманова, а негови рецензенти се […]

Вести Македонија Ударни вести

Учество на Елизабета Ѓоргиевска во проектот „Волонтираме за солидарно општество“

  Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска, учествуваше во подготовка на хуманитарни пакети со прехрамбени производи, средства за лична хигиена и за одржување на домаќинствата наменети за поддршка на граѓаните од најранливите категории кои се во социјален ризик, погодени од кризата предизвикана од пандемијата на коронавирусот, во МладиХаб  – Канцеларија на претседателот.     Активноста е […]

Вести Македонија Ударни вести

Панел дискусија „Органодарителство – состојба и предизвици“ на иницијатива на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска

  На иницијатива на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска, вчера вечер се одржа панел дискусија на тема „Органодарителство – состојба и предизвици“, чија цел е подигнување на јавната свест за дарување на органи и развој на трансплантацијата во нашата држава.     Во своето обраќање пред присутните, Ѓоргиевска истакна дека во исклучително тешки услови, кога фокусот […]