Вести Македонија Став Ударни вести

ЗМСТАС: Позитивен исчекор за медицинските сестри со високо образование

  Унијата на ЗМСТАС предводена од здружението на медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри „ЗА НАС“, по низа преговори успеа делумно да го оствари барањето на медицинските сестри на кои не им беше признаено високото образование.     По неколку средби со синдикатот и денешниот состанок со министерот за здравство, донесена е одлука со […]

Вести Македонија Ударни вести

Постигнат е Договор за медицинските сестри со непризнаено високо образование

  По вчерашниот состанок на Унијата на ЗМСТАС, предводена од Здружението на медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри „За нас“, со претставниците на иницијативата на медицински сестри со непризнаено високо образование и претседателот на Гранковиот синдикат – Љубиша Каранфиловски, направен е првиот чекор кон решавањето на овој проблем.     “И покрај бурниот период […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Одбележување на Денот на медицинската сестра

  Секоја година во периодот од 5. мај, Денот на акушерката па сѐ до 12. мај, Денот на медицинската сестра, Светската здравствена организација го одбележува постоењето на оваа хумана професија.       Во име на најпознатите медицински сестри Флоренс Најтингејл, Мајка Тереза, Славјанка Влахчева… под слоганот “Глас што води – Визија за здравјето во […]

Здравје Интервју Македонија Ударни вести

ИНТЕРВЈУ со Софија Стојкоска: Секој ден наликува еден на друг, но не ги забораваме насмевките под маски

  Пандемијата предизвикана од корона вирусот се чини никако да стивне. Повеќе од година дена, човештвото е пред огромен предизвик да го зачува своето здравје и да пронајде решение за да стави крај на оваа секојдневна борба.   Последните истражувања покажуваат дека вакцинацијата на населението е единствениот начин да го прекинеме ланецот на новозаразени. Досегашните […]

Вести Македонија Ударни вести

Почина најмладата медицинска сестра – жртва на КОВИД-19

  Следствено на 10 месечната борба со пандемијата, преоптоварениот здравствен систем, непочитување на превентивните мерки прерано згасна животот на досега најмладата медицинска сестра – жртва на ковид вирусот.   Станува збор за 40 годишната сестра Ирена Дојчиновска Милошевска од Геронтолошкиот завод „13ти Ноември“ во Скопје, која беше голем борец и хуманитарец во и вон своите […]

Вести Македонија Став Ударни вести

За ЗМСТАС ангажирањето на учениците во ковид центрите е небезбедно

  Унијата на ЗМСТАС предводена од здружението на медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри „За нас“ реагираат на последната изјава и предлог – идеја на министерот за здравство Венко Филипче за можно ангажирање на учениците од четврта година од средномедицинските училишта во ковид центрите како помош на медицинскиот кадар.   Унијата е со став […]