Вести Изјави Македонија Ударни вести

Шахпаска: Ги охрабруваме жените да зачекорат храбро во светот на мажите

  Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска учествуваше на меѓународната конференција  „Жените во надворешната политика“, организиран од страна на Министерството за надворешни работи. Во своето обраќање на тема „КОВИД-19 и неговото економско влијание врз жените“, рече дека и покрај светската здравствено- економска криза, Министерството за труд и социјална политика донесе два клучни […]

Вести Македонија Ударни вести

Недела – ден за одмор е решение кое ќе влијае на поголема продуктивност на работниците

  Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска и советникот на Премиерот за труд и социјална политика, Милан Живковиќ, остварија средба со претставници на стопанските комори, членки на Платформата за јавно-приватен дијалог (Стопанска комора на Македонија, Сојуз […]

Вести Македонија Ударни вести

Пописот ќе даде реална слика за работниците, пензискиот систем и ранливите категории на граѓани

  „Пописот e најмасовна, најобемна, најверодостојна статистичка и во никој случај политичка операција, која претставува важен индикатор за состојбата во која се наоѓа населението,“ изјави министерката Јагода Шахпаска.  „Како Министерство кое во фокусот ги има најранливите групи на граѓани, децата, работниците, пензионерите, лицата со попреченост, имаме реална потреба од попис организиран согласно стандардите на Обединетите […]

Вести Македонија Ударни вести

Шахпаска: Ниту еден човек, ниту една жена, не смее да биде предмет на насилство

  Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денска беше во посета на еден од шелтер центрите за сместување и психо-социјална подршка на жени жртви на насилство и семејно насилство. Целта на посетата на министерката Шахпаска беше да им се даде безрезервна поддршка на жените кои преживеале насилство од своите партнери или друг член […]