Вести Колумна Македонија Свет Текстови Ударни вести

БИТКА ШТО МОРАМЕ ДА ЈА ДОБИЕМЕ – Александар ЛИТОВСКИ

  Проблемот поврзан со оспорувањето на нашиот македонски национален идентитет лежи не само во агресивниот големобугарски експанзионизам, туку и во нашиот десничарски национализам, кој е несигурен и неконзистентен заради тоа што во почетокот на деведесеттите се втемели, прво, врз антимакедонскиот национален идеал кој низ историјата се нарекува бугарски врховизам и неговите подоцнежни антикомунистички деривати и, […]

Вести Колумна Став Текстови

ВРХОВИСТИЧКА ПЕТТА КОЛОНА – Александар ЛИТОВСКИ

  Нашите нови врховисти, кои се или платени агенти на соседните тајни служби, или директни потомци на старите врховисти, продолжија да ја играат срамната антимакедонска улога на петта колона, во пропагандната војна против Македонија и обидите за одродување на Македонците. Сега, сè почесто, од овие антимакедонски експоненти слушаме дека мораме да ѝ ја отстапиме „историјата“ […]

Вести Колумна Македонија Текстови

ЕГЗЕКУЦИЈА НА ЗАБОРАВОТ – Александар ЛИТОВСКИ

  Што можеме да кажеме во своја одбрана пред Софија, Белград и Атина, кои нас не одрекуваат? И тоа цивилизациско злодејствие го правеле – отсекогаш. Самиот факт дека сме се појавиле на овој простор и дека не исчезнавме, еден е од доказите за нашата вина. Дури, веројатно, тоа е најголемата наша, македонска, вина. Дефинитивно, ние […]

Вести Колумна Став Текстови

АНТИМАКЕДОНСКОТО ПОДЗЕМЈЕ – Александар ЛИТОВСКИ

  Нема денеска ниедна патека, по која не беснее хајка кон хуманизмот. Сите сме втурнати во грдиот мрак на глобалниот империјализам. И неговиот милитаризам. Кај нас засилен и со големобугаризмот и големоалбанизмот, кои непречено се пропагираат и заради кои темнината станува сè подебела и сè понепроѕирна. Во нашата „концертна сала“, се чини, сите влезници се […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

СТРАВОРАЗДАВАЧИ – Александар ЛИТОВСКИ

  Ширењето страв во денешниот свет е политичка доктрина. Поучени од Макјавели, денешните светски владеачи сфатиле дека оној што го контролира стравот во општеството, во голема мерка го контролира целото општество. Стравот, како политичка алатка, не може никако да биде доблест, туку единствено порок. Општествениот страв е главниот белег на нерешителноста, на послушноста, на молчаливоста, […]

Вести Колумна Став Текстови

ГИЛОТИНА ЗА ИНАКУМИСЛЕЧКИТЕ – Александар ЛИТОВСКИ

  Кај нас со години се зборува и пишува за тоа дека треба да се поддржат и поттикнат способните, умните и вооружените со знаење. Се зборува и пишува дека ни е неопходен некаков наш, специфичен културно-уметнички израз, а кога на хоризонтот ќе се појави некој што може да го изрази тој „специфичен културно-уметнички израз“, сите […]

Вести Колумна Став Текстови

АНТИМАКЕДОНСКИ ВАМПИРИЗАМ – Александар ЛИТОВСКИ

  Веќе е јасно, се води една специјална војна против Македонија и Македонците. Во неа се користат низа хибридни алатки – од агресивна дипломатска офанзива, преку информационен и психолошко-национален притисок, до инфилтрација и дејствување на разгранета агентурно-разузнавачка мрежа од платеници. Се настојува да се создаде антимакедонска псевдо-реалност во медиумскиот простор и во виртуелното пространство, со […]

Вести Колумна Македонија Текстови Ударни вести

ДА ЈА САКАМЕ МАКЕДОНИЈА – Александар Литовски

  Омраза! Омразата се распослала на сите страни од Македонија. Омраза која не признава, апсолутно никаква, убавина и добрина на ова парче македонска земја. Омразата, од хроничните незадоволници и одродените врховисти, кон македонската држава и народот македонски, станаа секојдневни, нормални, природни… Тоа е болната омраза која за сите вели дека се неспособни, деформирани, осакатени, неинтелигентни… […]

Колумна Текстови

МОМЧЕТО И ДЕБЕЛКО – Александар ЛИТОВСКИ

  Сето ова што денес ни се случува е, одвратно, слично на онаа грандиозна лудост која заврши со едно од најголемите злосторства против човештвото, кога пред седумдесет и осум години, Вујко Сем ги фрли „Момчето“ и „Дебелко“ врз Хирошима и Нагасаки, со што го започна создавањето на денешната крвожедна и неправедна каубојска цивилизација. Денес, сè […]

Aлександар Литовски
Вести Колумна Македонија Став Текстови

РАЦИН – Александар ЛИТОВСКИ

  Да се пишува денес за Рацин, поет, филозоф и интелектуалец, комунист, револуционер и првоборец на македонската национална посебност, значи, скоро, да се преземе неблагодарната улога на „адвокат на ѓаволот“. Оти, очигледно, се води една широка битка, инспирирана и помагана од антимакедонските врховистички и балистички кругови, против македонизмот. Таа битка, се води заедно со општата […]