Вести Колумна Македонија Текстови Ударни вести

Војната и капиталистичката олигархија – Александар ЛИТОВСКИ

  Човечката цивилизација, се чини, стигнала до таков криминален степен, што, со жалење и  резигнација, може да се констатира дека место слобода на човечкиот дух, завладеала слобода нa глупоста, алчноста и злобата. Светот е претворен во царството на гладната омниворна глутница човекојадци. Во него „нормално“ може да егзистираат само шпионите, генералите, тајкуните, скитниците, пијаниците, наркоманите, […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Крсте Петков Мисирков и неговото македонско национално дело! – Александар ЛИТОВСКИ

  Во едно безусловно сурово време за Македонија на почетокот од дваесеттото столетие, кога систематски и доследно се омаловажувало и одрекувало секое македонско национално и човечко чувство, во моменти на опасна македонска морална, интелектуална и национална омалаксаност, како најзначаен македонски интелектуален и национален компас се појавил Крсте Петков Мисирков со својата „македонска идеологија”, која беше […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

ОД ОНАА СТРАНА НА СРЕЌАТА – Александар ЛИТОВСКИ

  Било како да се размислува за она што го проживеавме за последните триесеттина години, надвор од било каково сомневање е дека тоа е негација на принципите рамноправноста и хуманизмот, негација да живееме како слободни луѓе со меѓусебно разбирање и толеранција. Ја уништивме веќе познатата и, донекаде, во пракса применувана калобиотика, односно вештината за убаво, […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Една анакефалеоза за Мисирков и македонскиот национален развој – Александар ЛИТОВСКИ

  Македонскиот национален развој е процес кој е сличен на сите други слични национално-конститутивни процеси. Само е малку – потрагичен! Оти, за сето време, се случуваше во услови на посегања од соседите, не само по територијата, туку и по душата македонска. Така, за наша жал, имаме продолжена македонска трагедија, која повеќе од сто и педесет […]

Вести Колумна Став Текстови

НАРОДОТ НА ЗАБОРАВОТ – Александар ЛИТОВСКИ

  Во денешното постфашистичко време, како што го дефинира и Растко Мочник, под бугарски националшовинистички притисоци и уцени, а со помош на нивните западни спонзори, ние сме на пат да го заменивме сопствениот триумфален антифашизам и македонизам, со легализација на неонацизмот и пробугарскиот врховизмот. Националната самодеградација која ни се проектира, која недвојбено е срамна антимакедонска […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

ЛЕБОБОРСТВО – Александар ЛИТОВСКИ

  Бидејќи е јасно дека во оваа наша современа ганстерско-капиталистичка цивилизација, обичните простосмртни робови немаат прилика да се оттргнат од систематското перење на мозокот преку медиумите, културата и образованието, тогаш сосема „нормално“ се живее од леб и игри, од воодушевување од „виенски“ балови, од разни гламурозни патетичнољубовни сапуници и разни површноаристократски спектакли, од лажни филмски […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови Ударни вести

Само мртвите го видоа крајот на фашизмот – Александар ЛИТОВСКИ

  Една по една, како стари бруцелозни говеда, ни испоцркаа сите надежи за „европскиот сон“. За волја на вистината, се чини, дека освен нас нема никој жив под овие ѕвезди, кој толку посакуваше, веруваше, се полтронизираше, се надеваше дека ќе стане член на една лабава политичко-економска асоцијација, која, повторно се чини, само што не се […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови Ударни вести

Стравот како политичка доктрина – Александар ЛИТОВСКИ

  Сите ние живееме со тих и горчлив живот, впрочем, со каков што веќе со столетија живеат милиони наши луѓе кои страдаат во нашиот „македонски дел од пеколот“. Во вековната магла на робување за туѓите господари, нашите луѓе, криво, ги учеле и ги научиле дека животот им е даден од Бога и тоа само за […]

Вести Колумна Македонија Текстови

ПАРТИЗАНКИТЕ – Александар ЛИТОВСКИ

  Настапи време во кое животот од ден во ден, сè повеќе, се отуѓува од својата основна човечка цел, луѓето сè повеќе поживотинуваат, сè помалку се достојни да им се припишува атрибутот на човечноста. Сè е на продажба, сè може и треба да се отфрли, замени, промени, сè може да се купи и продаде за […]

Вести Колумна Став Текстови Ударни вести

Најголемиот ден во историјата на светот – Александар ЛИТОВСКИ

  Не учат, онака квазидоброќудно, дека историјата ни тежела, дека нè влече кон колективна смрт, дека треба да се откажеме од сопствената меморија за да станеме дел од Европа, дека бришењето на минатото не е така несреќна и страшна операција, дека историјата нема врска со идентитетот, а и да има врска, идентитетот не е нешто […]