Uncategorized

МВР: Спречен терористички напад на ИСИС во Северна Македонија

Министерството за внатрешни работи по претходно разменети оперативни сознанија со партнерска земја, во врска со потенцијални планови и намери за извршување на терористички акт на територијата на Република Северна Македонија од страна на припадници на радикални структури поддржувачи на ИСИС, спроведе оперативно- тактички мерки со цел идентификација на можните организатори, логистичари и потенцијалните извршители на […]

Вести Македонија

Почнува расправата за новата стратегија за национална сајбер-безбедност

Министерството за информатичко општество и администрација, Министерството за одбрана и Министерството за внатрешни работи заеднички изготвиле работна верзија на Националната стратегија за сајбер безбедност на Република Македонија. Расправата веќе почна по електронски пат, преку давање предлози, препораки и коментари на електронската адреса cyber_security@mioa.gov.mk, а утре ќе се одржи и првиот јавен настан од овој процес. Во Клубот на […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Димитров: Се работи за обид за добивање класифицирани информации важни за безбедноста на Македонија

-“Одлуката за протерување на рускиот дипломат од Македонија ја донесовме по внимателно размислување и анализа. Одлуката се заснова на два елемента, едниот е меѓународен, односно настанот што се случи – труење со хемиско оружје во Велика Британија и солидарноста што ја побараа нашите сојузници”, изјави денеска шефот на македонската дипломатија Никола Димитров на прес-конференцијата со […]

Вести Македонија Ударни вести

Спасовски: Безбедноста во сообраќајот од поодамна е примарна тема од поширок јавен интерес

-“Безбедноста во сообраќајот, и од аспект на актуелните статистики по однос на сообраќајни несреќи и штетите од нив, но и од аспект на економското значење на сообраќајот – од поодамна e примарна тема од поширок јавен, односно општествен интерес, а во неа нужно своја важност има улогата и местото на сообраќајната едукација, како во контекст […]

Вести Свет

Њујорк: Зајакнати безбедносни мерки пред Денот на благодарноста

Властите во Њујорк донесоа одлука за зголемување на безбедносните мерки по најавите на ДЕАШ дека една од наредните цели е прошетката за Денот на благодарноста во центарот на Њујорк ЊУЈОРК (АА) – Њујоршката полиција ги засили безбедносните мерки пред прославата на Денот на благодарноста, откако терористите на ДЕАШ упатија закани, јавува Anadolu Agency (AA). Властите […]