Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Краток документарец на Дома: “Рани”

  Сѐ е прашина. Така си го опишуваат животот луѓето до чии села безмилосно се рушат цели ридови за да се профитира од каменоломи. Од експлозиите во минските полиња, загрозени им се куќите во кои живеат, водата која ја пијат, земјоделството и сточарството од кои печалат. Познавачите обвинуваат за експлоатација на минералните суровини со затајување […]

Алтернатива Македонија Настани

#ДОМА: Природни катастрофи

  Во минатото природните катастрофи биле толкувани како божја волја. Но денес, во 21от век, ние можеме барем дел од нив да предвидиме, а со тоа и да ги намалиме штетите.   Која е поврзаноста со климатските промени и интензитетот на природните катастрофи, како и кои се најчестите несреќи кои го погодуваат нашето поднебје – […]

Вести Македонија

Нов докуметарец на Дома: Приказната за Пчиња

    Може ли течението на реката Пчиња да биде првото прекугранично речно заштитено подрачје во регионот? Исклучителни геолошки појави, ретки видови растенија и птици и возбудливи панорами – сето ова ја придружува Пчиња од нејзиното создавање во Србија се до нејзиниот влив во Вардар.   Автор: Кирил Пржо Режија: Ана Алексовска Камера: Иван Поповиќ, […]

Вести Македонија Ударни вести

АД Пошта ќе почне на пензионерите да им ги доставува пензиите до дома

  АД Пошта за сите пензионери кои пензијата ја примаат на сметка во Халк банка или во НЛБ банка, повторно ќе почне на пензионерите да им ги доставува своите пензии до дома, информираат од АД Пошта.     Секој пензионер кој сака пензијата да ја добива дома треба да пополни формулар во банката. Цените за […]

Вести Македонија

Дома: Семиња од минатото, надеж за иднината (ВИДЕО)

    Со откривањето на новиот континент, во средниот век настанала првата размена на генетски материјал во форма на храна. На тој начин, на светско ниво се промениле екосистемите и биодиверзитетот.      Денес, поради климатските промени, но и поради генетското модифицирање на организмите, светскиот агробиодиврезитет е значително опаднат.   Постои ли можност новата технологија […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Нов докуметарец на Дома: Тлото кое го губиме

  Последиците од климатските промени повеќе не се само сценарија за иднината. Пред нашите очи се губат важни екосистеми, почва, брегови и човечки животи. Потонати острови, плажи и потопени домови се само дел од последиците со кои ќе се борат земјите од Западен Балкан во наредните децении. Ова е приказната за нас и нашето тло […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

ДОМА: Другата страна на туризмот

  Летниот одмор е време посветено за нас, за наша релаксација и уживање покрај морските и езерските крајбрежја. Но, како што туризмот се развива во една од најголемите индустриски гранки, така се зголемува неговото влијаение врз животната средина. Морињата и езерата се екосистеми за кои доколку не се грижиме од место за релаксација ќе станат […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

#ДОМА: Однесено со реката

    На Балканот освен бурната историја и минато, ги делиме и природните богатства и реките. Реките нè раздвојуваат, но и нè спојуваат. Тие во себе ја носат нашата неодговорност кон природата и ја споделуваат со државите соседи. Со новиот краток еколошки документерен филм „Однесено со реката“ ја раскажуваме приказната за три балкански реки, неми […]

Алтернатива Магазин Македонија Настани

#ДОМА: Млади истражувачи

      Низ Македонија се кријат многу природни вредности кои чекаат да бидат откриени. Ентузијазмот на неколкумина млади истражувачи, биолози и еколози водени од заветот на прерано починатиот професор Љупчо Меловски, доаѓат до откритија важни за националното и европското природно наследство.   https://youtu.be/dFc3lCV_Pdc   Институтот за комуникациски студии го посветуваат својот нов филм „Млади […]

Алтернатива Настани Став

Нашите езера: Природните вредности на Охридското Езеро

  Охрид се наоѓа на прагот да влезе во листата на загрозени подрачја кои се под заштита на УНЕСКО. Ова е резултат на децениската негрижа кон природното и културно наследство на Охридскиот регион, особено со инфраструктурната метастаза на крајбрежјето во последните години. Да се потсетиме на природоните вредности на Охридското Езеро.#Дома