Вести Македонија Ударни вести

Нови апарати и инструменти за контроли на електричните броила

  Министерот за економија Крешник Бектеши заедно со директорот на Бирото за метрологија Авдуљ Сељам Селами и со менаџментот на ЕВН Македонија, направија увид на лабораторијата на ЕВН каде што се врши испитување и верификација на електрични броила. “Бирото за метрологија освен реформите во работењето кои го воведува преку носење на нови правилници, веќе при […]

Вести Македонија Став

ЕВН го загрози уставно загарантираното право на здрава вода за пиење и здравјето на граѓаните

  ЕВН МАКЕДОНИЈА А.Д.Скопје, кршејќи го Уставот ја исклучи струјата на голем број Јавни комунални претпријатија поради доцнење на плаќање на фактурите. Со ова, неосновано и незаконски го доведе во прашање водоснабдувањето на населението. ЕВН флагрантно ги прекршил правилата за снабдување со елетрична енергија во кој стои дека:„ Испораката на електрична енергија не смее да […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕВН: Саниран дефектот, Карпош, Капиштец, Влае, Ѓорче Петров, Матка, Кондово и Сарај

  Саниран е дефектот поради кој регионите на Карпош, Капиштец, Влае, Ѓорче Петров, Матка, Кондово и Сарај утрово се соочија со прекин во снабдувањето со електрична енергија, соопшти ЕВН. Прекинот се случи како последица од испад на 100-киловолтен далекувод од трафостаницата „Скопје 3“ до трафостаницата „Запад“. Екипите на Електродистрибуција за брзо време го санираа дефектот […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕВН од денеска почнува со усогласување на броилата за евтината дневна тарифа

ЕВН Македонија од денеска ќе почне да ги усогласува броилата на потрошувачите по одлуката на Владата за враќање на евтината дневна тарифа од 1 октомври. Ова го најави претседателот на Управниот одбор на „ЕВН“ Штефан Петер“ вчера во Охрид. Тој увери дека сите 800 илјади домаќинска до крајот на идниот месец ќе имаат дневна евтина […]