Вести Македонија Став Ударни вести

Институт за демократија: Извештај од квалитетот на дебата во Собранието (јули – декември 2021)

  Институт за демократија, од јуни 2014 година, го следи квалитетот на дебатата во Собранието и работата на Собранието генерално. Од јануари 2020 година, почнува четвртиот циклус на мониторинг, во рамки на Програмата за парламентарна поддршка (ПСП), која се спроведува во партнерство со Националниот демократски институт (НДИ) и Центарот за управување со промени (ЦУП). Во […]

Вести Македонија Ударни вести

СЗО: Дали луѓето можат да си дозволат да платат за здравствена заштита?

  Овој извештај претставува прва сеопфатна анализа на финансиската заштита во здравствениот систем во Северна Македонија. Го опфаќа периодот од 2006 година до денес. Врз основа на микроподатоци од годишни анкети за потрошувачката на домаќинствата, кои ги спроведува Државниот завод за статистика, клучните наоди во извештајот се следниве. Во 2018 година, околу 4% од домаќинствата […]

Вести Македонија Ударни вести

Индекс за безбедноста на новинарите на Западен Балкан – Извештај РС Македонија 2020

  Индексот се однесува на 2020 година и се потпира врз истражувачки податоци, собрани и анализирани од партнерите на платформата на новинарски здруженија од Западен Балкан „Safejournalists.net“, врз основа на ригорозна истражувачка процедура. Собраните податоци за неколку различни сфери поврзани со „безбедноста на новинарите“ се изработени во форма на индикатор – Индекс на безбедност на новинарите, со цел преку […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Центар со јавни извештаи за предложени идејни решенија за одреден проект

  Општина Центар за првпат јавно објавува извештај за работа и резултати за предложени идејни решенија за одреден проект во општината. Општина Центар и новото раководство вети транспарентно работење и јавно го објави извештајот на претседателот на жири комисијата за избор на идејно решение за локалитетот на фабриката „Треска“, Арх. Миодраг Радоњиќ Бато. Станува збор […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Извештај на ЗНМ 2020: Зголемен број на напади врз новинари, слаб напредок во медумските слободи

  Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска го претстави годишниот извештај за показателите за степенот на слободата на медиумите и безбедноста на новинарите во Северна Македонија, изготвен во рамките на проектот Регионална платформа на Западен Балкан, финансиран од Европската комисија.       Методологијата на истражувањето, развиена во 2016 година, беше усогласена со текот на годините за да […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

“АЛКАЛОИД” со 175 нови вработувања, двојно зголемени инвестиции во износ од над 1,1 милијарди денари

    „Алкалоид“ со 175 нови вработувања, со двојно зголемени инвестиции во износ од над 1,1 милијарди денари и со раст на консолидираните продажби од 8% во периодот јануари-септември 2020 година.         Приходи од продажби Според единечниот биланс на успех, во периодот јануари-септември 2020 година, продажбите достигнуваат 6.900.199.436 денари, што е за […]

Вести Македонија Ударни вести

Хелсиншки комитет: Права, надзор и поголема заштита за мигрантите во државата

Бегалската криза не смее да се смета за завршена, иако бројот на бегалци и мигранти кои лани влегоа во Македонија е намален во споредба со 2016 година. Државата мора да продолжи да ги гради своите капацитети за да може непречено да ги гарантира основните човекови права и слободи на бегалците и мигрантите на нејзината територија, […]

Вести Македонија

Османи ќе го презентира статусот на спроведувањето на Планот „3-6-9“

Вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи денеска на прес-конференција во Владата ќе го презентира статусот на имплементацијата на Планот „3-6-9“. Презентацијата е во пресрет на објавувањето на Извештајот на Европската комисија за напредокот на Македонија на евроинтегративниот пат на 17 април. Напредокот во имплементацијата на Планот „3-6-9“ Османи вчера во Брисел го презентираше пред високата […]

Вести Македонија

Кривичниот суд на систематски преглед

Kомисија од Министерството за правда ќе утврдува дали судските предмети се распределувале по електронски пат или на рака. Прв на систематски преглед е Кривичниот суд. Комисија формирана од Министерството за правда денеска се очекува да го започне увидот во начинот на кој се користел системот АКМИС – Автоматизиран информациски систем за управување со судските предмети […]

Вести Македонија

Денеска сeдници на пет собраниски комисии

  Во Собранието на Република Македонија денеска седници ќе одржат комисиите за транспорт, врски и екологија, за финансирање и буџет, за труд и социјална политика, за политички систем и односи меѓу заедниците и за надворешна политика. На Комисијата за транспорт, врски и екологија, има 11 точки, меѓу кои:  Годишниот изештај за работа на Агенцијата за регулирање на железничкиот сектор за […]