Колумна Текстови

Крај на диктатурата – Мерсел Биљали

Диктаторот на Доминиканската Република Рафаел Труиљо (Rafael Trujillo) бил невиден идиот. Идол му бил хаитскиот диктатор Франсоис Дувалјер (Francois Duvalier), уникатен шизофреничар, кој само затоа што сонувал дека неговиот близок соработник Клемент Барбот (Clement Barbot) посакува да му биде наследник, одлучил лично да го егзекутира. Но, тој успеал да побегне, а органите не можејќи да […]