Вести Македонија Ударни вести

„Култура во време на Корона“ – Град Скопје со кризни мерки за културата

  Град Скопје ги претстави мерките со кои што излегува во пресрет на барањата на независната културна сцена да им се овозможи социјална сигурност и можност за културно творештво на уметниците без постојана егзистенција, а кои со вонредната состојба ги изгубија сите свои ангажмани. Со „Култура во време на Корона“ се предвидува пренамена на буџетските […]

Вести Македонија Ударни вести

ВМРО-ДПМНЕ: Недолично и срамно е укинувањето на државната награда „23 Октомври“

“Недолично и срамно е Министерството за култура за својата неодговорност и непочитување на законските прописи вината да ја префрлува на политичка партија. ВМРО – ДПМНЕ нема апсолутно никаква допирна точка со државната награда „23 ктомври“, за сите државни награди се одговорни Владата и министерствата. Министерството за култура имаше можност од 30 мај до август 2017 […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишана е Извршна програма за културна соработка меѓу Република Македонија и НР Кина за 2018-2023 година

  Министерот за култура Роберт Алаѓозовски и министерот за култура на Народна Република Кина, Луо Шуганг вчера во Кина потпишале Извршна програма за културна соработка меѓу Република Македонија и НР Кина за 2018-2023 година. Средбата е одржана во рамки на Третиот форум на Иницијативата за соработка помеѓу НР Кина и земјите на Централна и Источна […]

Вести Македонија Топ теми

Средба Банов – Алаѓозовски во Софија: Интензивирање на традиционално добрата соработка

На средбата беше посочено дека соработката во областа на културата има традиционален карактер и е регулирана со Спогодбата за културна соработка меѓу Владите на двете земји од мај 2000 година, како и со Програмите меѓу двете Министерства, кои се потпишуваат на три години. Во тој контекст, министрите за  култура најавија дека најновата програма за соработка […]

Алтернатива Настани

Концерт под отворено небо: “Мала Италија патува”

Мала Италија патува во вторник, 20.06.2017, 20.00 часот, плоштад Мајка Тереза “Мала Италија патува” е настан роден од желбата и љубовта на Павле Камилоски кон музиката и пеењето. Атмосферата ќе ја исполнат прекрасните гласови и способности на Павле Камилоски како баритон, Христо Арсовски како драмски тенор, Горан Начевски како баритон, заедно со Бисера Чадловска како диригент и […]