Колумна Текстови

Мерсел Биљали: СПАК – страв и ужас за корумпираните!

  Не случајно се вели – каде и да се случи неправдата, таа е опасност за секаде, и дека неправдата кон некого е закана за секого. Откако во Албанија, СПАК (Специјална структура против корупција и организиран криминал), пред неколку месеци побара апсење на вицепремиерот кој беше истовремено и министер за финансии Арбен Ахметај, стравот до […]

Колумна Текстови Ударни вести

После чуми доаѓаат војни! – Мерсел БИЉАЛИ

  Човештвото мора да стави крај на војната, пред војната да стави крај на човештвото – своевремено кажал Џон Кенеди! Параг Кана (Parag Khana), познат геополитички стратег, автор на книгата „Иднината е Aзиjа“, вели дека сме сведоци на големи тектонски промени во глобалната моќ. Светот беше погоден од две нови „светски војни“ – Ковид и […]

Вести Колумна Македонија Текстови

И ЕУ има алтернатива! – Мерсел БИЉАЛИ

  Кој се бори со чудовиште мора да внимава и самиот да не стане чудовиште за време на борбата. А ако долго гледате во бездна и таа ќе почне да гледа во вас – вели познатиот германски филозоф Фридрих Ниче. Не е познато дека сме се бореле со некое чудовиште на овие простори ама дека […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Западот е виновен?! – Мерсел БИЉАЛИ

  Хрватскиот писател Aнтун Густав Матош видел како една жена тепа свое дете на улица, па ја укорил жената дека тоа може да остави долгорочни последици кај детето. „Па и мене ме тепаа миоте кога бев мала!“ – рекла таа. „Епа се гледа дека имате последици“ – заклучил Матош. Нападот на Русија врз Украина не […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови Ударни вести

Кој работи за Радев?! – Мерсел БИЉАЛИ

  „Ако Спарта и Рим мораа да исчезнат, која држава може да се надева дека ќе трае вечно“ – вели познатиот филозоф егзистенцијалист Жан Пол Сартр. Спарта, била град-држава на Пелопонез, која прерасна во силна империја и траела околу илјада години. Но, поради внатрешни превирања видно ослабнала и лесно била освоена од противнички држави. Слично […]

Колумна Текстови

Сега Русија е опасност по целиот свет – Мерсел БИЉАЛИ

  На 24 јуни во Москва беше прогласена вонредна состојба откако силите на Вагнер со парола „Марш на прадата“ без отпор заземаа неколку градови во Русија и напредуваа кон Москва, рушејќи неколку авиони и хеликоптери со десетина пилоти загинати.   Леснотијата на нивно напредување кон Москва, просто збуни многу Руси! Дополнително што Путин претпладне бунтовниците […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови Ударни вести

ДУИ не треба ни кампања да прави! – Мерсел БИЉАЛИ

    Офицер од Гестапо го посети студиото на Пикасо во Париз. Внимание му одзеде една слика од страдања на деца, старци и болни од шпанската граѓанска војна поради германските бомбардирања. „Вие ли го насликавте ова“? – праша германскиот офицер. „Не јас, туку вие“ – одговорил Пикасо! Aпропо таквата тажна анегдота, еден странец ми прераскажа […]

Вести Колумна Македонија Текстови

Добивање избори со губење власт!? – Мерсел БИЉАЛИ

  И по 33 години партијата ВМРО не престанува со штетна националиситчка политика. Од одбивањето да прифатат министри албанци во прата влада, хистеризирањето со името на државата, преку протестите за настава на мајчин јазик, за територијалната поделба на државата, за Преспанскиот договор, за Договорот со Бугарија, и конечно за Коридорот 8. И така, скокањето во […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Коридорите на животот или исчезнувањето! – Мерсел БИЉАЛИ

  Кога мислевме дека конечно го погребавме националистичкиот дух и дека тргнуваме кон нормалното, пак некој си посипа опасен отров во менито на овие пропатени луѓе, кои ги има сè помалку! Национализмот ја уништува душата на една нација, а со тоа и нејзината иднина. Како тоа ние да не можеме институционално и смирено да се […]

Колумна Текстови

Три ножа зад грб! – Мерсел БИЉАЛИ

    Далечниот мал остров Палмира во северниот Пацифик, откриен од Едмунд Фанинг во 1798 година, е полн со мистерии. Таму се случуваат исчезнувања, невидливи убивства, подводни пиратства и сл. Луѓе, бродови и други објекти од нигде-никаде исчезнуваат за никогаш повеќе да бидат пронајдени. Се мисли дека таму делуваат едни паранормални појави, па затоа островот […]