Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Мерката за „гарантирана цена“ на дел од прехранбените производи ќе важи до крајот на годината

  На предлог на Министерството за економија, на денешната седница Владата донесе Одлука за престанување на важноста на Одлуката за забрана за вршење на трговија на одредена стока, односно забрана на трговците на мало да нудат акциска продажба (акција) и промотивна продажба (промоција) при ставање во промет на земјоделски и прехранбени производи.  Исто така Владата […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Одлука за прецизирање за прехранбените производи со најниска стапка на ДДВ

  Владата донесе Одлука за изменување на Одлуката за определување на добрата и услугите кои подлежат на повластена стапка на данокот на додадена вредност. Одлуката, предложена од Министерството за финансии, е во насока на допрецизирања околу примената на повластена стапка од 5% и за подршка на домашната економија и заштита на стандардот на граѓаните. Согласно […]

Вести Македонија Ударни вести

Со 5% ќе се оданочуваат најголем дел од основните прехранбени производи

  Владата  на вчерашната седница донесе Одлука за изменување на Одлуката за определување на добрата и услугите кои подлежат на повластена стапка на данокот на додадена вредност. Одлуката, предложена од Министерството за финансии, е во насока на допрецизирања околу примената на повластена стапка од 5% и за подршка на домашната економија и заштита на стандардот […]

Вести Македонија Ударни вести

Формирање работна група за решение на прашањата покренати од Синдикатот на УПОЗ

  Владата на  вчерашната седница ја разгледа и усвои Информацијата од Министерството за правда, за изнаоѓање решение околу актуелните барања и посочени состојби од страна на судската, јавно обвинителската служба и вработените во органите на државната управа. Владата одлучи во рок од седум дена да биде формирана работна група составена од министерот за правда, министерот […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставниот суд одлучува за Упатството за водење на матични книги

  Уставниот суд денеска ќе одлучува за предметот У.бр.89/2023, во кој е поведена постапка за Упатството кое во јавноста е познато како Упатство за водење на матични книги. Уставниот суд на на 5 јули 2023 година, по сопствена иницијатива поведе постапка за оспореното Упатство поради сомнеж дека со негово донесување од страна на Министерството за […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Ќе се покачуваат платите на сите вработени во јавните здравствени установи

  Владата на вчерашната седница ја разгледа и усвои Информацијата за давање овластување на министерот за здравство, за потпишување Анекс за изменување и дополнување на Колективниот договор за здравствената дејност на РС Македонија, како и на директорите, односно в.д. директорите на јавните здравствени установи, за потпишување анекси за изменување и дополнување на поединечните колективни договори. […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Влада: Трговците да прибавуваат задолжителни количества овошје и зеленчук

  Владата на вчерашната седница донесе одлука трговците кои продаваат овошје и зеленчук, да прибавуваат и продаваат 70 проценти од количествата коишто ги продале во јануари и февруари. Оваа одлука, којашто следува по одлуката за замрзнување на цените на определени видови овошје и зеленчук, е предвидено да важи до крајот на април. Заклучено е дека […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Стапи на сила одлуката за намалување на цените на млечните производи и тестенините

  Согласно со одлуките на Владата, од денеска ќе бидат замрзнати цените на тестенитете (макароните и шпагетите), кои во маркетите ќе бидат пониски за 15% и на млечните производи (кравјо млеко 2,8 проценти, 3,2 проценти, 3,5 проценти, јогурт, кисело млеко, павлака, кравјо и мешано бело сирење и кравји кашкавал) кои пак бидат пониски за 10%.  […]

Вести Изјави Македонија Топ теми

Се замрзнуваат цените на тестенините и млечните продукти

  Претседателот на Владата Димитар Ковачевски, денеска, заедно со министерот за економија, Крешник Бектеши, одржаа прес-конференција, на која што ги соопштија најновите владини одлуки во врска со замрзнување и намалување на цените на тестенините и млечните производи.     „Се замрзнува, односно намалува цената на тестенините, кое намалување се предлага да биде за 15%, на […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставниот суд ќе одлучува за Одлука на Општина Куманово за градење на згради надвор од центарот

  На денешната 9. седница Уставниот суд покрај предметите предвидени за дискусија на дневен ред, Судот треба да одлучува и по предлог-одлуката за предметот У.бр. 82/2022. Станува збор за Одлука на општина Куманово, со којашто се овозможува да се градат станбени згради надвор од централното градско подрачје, односно: „Одлука за спроведување и планирање на површини […]