Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

“Креативна младинска акција за животна средина”: Пријави ЕКО проблем!

  Дали вашата општина има проблеми со управување со отпад или депонии? Проблеми со организирањето на јавните локални простори? Постои недостаток на велосипедски патеки и алтернативна мобилност? Можеби загадениот воздух, почва или загадената општинска вода е нешто што највеќе ве загрижува?     Младински образовен форум во рамки на проектот „Креативна младинска акција за животна […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Институт за демократија: Извештај од квалитетот на дебата во Собранието (јули – декември 2021)

  Институт за демократија, од јуни 2014 година, го следи квалитетот на дебатата во Собранието и работата на Собранието генерално. Од јануари 2020 година, почнува четвртиот циклус на мониторинг, во рамки на Програмата за парламентарна поддршка (ПСП), која се спроведува во партнерство со Националниот демократски институт (НДИ) и Центарот за управување со промени (ЦУП). Во […]

Вести Македонија Ударни вести

Заокружен проектот за снимање со мобилните камери за сообраќајната и граничната полиција

  Денеска во кругот на Мобилната единица за Безбедност на патниот сообраќај во Петровец, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски заедно со Н.Е. Ерик Мејер, вршител на работите во Амбасадата на САД присуствуваа на заокружувањето на проектот за снимање со мобилните камери наменети за единиците за сообраќај и Одделот за гранични работи.       […]

Вести Македонија Ударни вести

825 скопски средношколци и наставници дел од “ЗБОРУВАМ НА ЈАЗИКОТ НА МОЈОТ ДРУГАР”

  Во 23 средни училишта на Град Скопје деновиве ќе започне реализацијата на третиот циклус тримесечни онлајн курсеви за изучување на албанскиот, македонскиот и турскиот јазик. Курсевите се наменети за ученици и наставници, а истите се дел од проектот „Зборувам на јазикот на мојот другар“ предвиден во Стратегијата на Град Скопје за меѓуетничка интеграција и […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Центар и „ПОЦ“ со заеднички проект „И отпадот има вредност!“

  Советот на Општина Центар на последната 59-та седница донесе Одлука за доделување субвенции на јавното претпријатие „ПОЦ“ за заедничкиот проект „И отпадот има вредност“! Проектот „И отпадот има вредност!“ за прв пат досега, им овозможува на жителите на Општина Центар да учествуваат во правилно справување со отпадот преку рециклирање на пластични шишиња и лименки […]

Алтернатива Македонија Настани Ударни вести

Избрани тутори за поддршка на децата со попреченост од I и II одделение

  Во Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ избрани се 31 тутори од цела држава за пружање поддршка во учењето на учениците со попреченост. Овие тутори ќе работат со децата со попреченост од прво и второ одделение кои се стипендисти на проектот. Во рамки на нивните работни задачи туторите директно ќе работат со децата […]

Вести Македонија Ударни вести

Продолжува проектот „Зборувам на јазикот на мојот другар“ во средните училишта

  Град Скопје почна со реализација на бесплатните тримесечни онлајн курсеви за изучување на албанскиот, македонскиот и турскиот јазик во 10 средни училишта. Курсевите се наменети за ученици и наставници, а истите се дел од проектот „Зборувам на јазикот на мојот другар“ предвиден во Стратегијата на Град Скопје за меѓуетничка интеграција и граѓанска вклученост. Овој […]

Вести Македонија Ударни вести

Започнува проектот „Ги запознаваме ретките болести 2020“

      Со бројни новитети и технички подобрувања, денес започнува втората сезона на проектот „Ги запознаваме ретките болести“ на охридскиот активист Гордана Лолеска, Супер радио и Здружението „Живот со предизвици“. Предизвикот за екипата која работеше и оваа година на проектот беше подигнување на свеста за луѓето погодени од ретка болест, проблемите со кои се […]

Вести Македонија Ударни вести

Пендаровски: Оспособување на младината за активно учество во процесот на донесување одлуки

  Претседателот Стево Пендаровски се обрати на завршната конференција во рамки на проектот  „Оспособување на младината за активно учество во процесот на донесување одлуки“.     “Станува збор за навистина значаен проект кој го актуелизира прашањето за вклученоста на младите во најважните процеси во едно општество и има за цел да помогне во изградбата на […]

Вести Македонија Ударни вести

УЈП: Проект за поедноставни процедури за персоналниот данок

Управата за јавни приходи денеска ќе го промовира проектот за поедноставување на процедурите за пријавување и плаќање на персоналниот данок на доход за даночни обврзници – физички лица. Проектот се имплементираше во изминатата година и е финансиран од ЕУ во вредност од 98.530 евра. Од УЈП сметаат дека проектот ќе овозможи поедноставување на процедурите за […]