Вести Македонија Ударни вести

Уписи на УКИМ: Четири факултети имаат по над илјада слободни места

  Од 23-те факултети кои се во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“- Скопје, четири нудат по над илјада слободни места за студенти кои би се запишале во прва година во академската 2022/2023 на претстојните уписи. Природно-математичкиот (ПМФ), Филолошкиот, Правниот факултет и ФИНКИ заедно располагаат со 4535 места за бруцоши или 41,53 отсто од […]

Алтернатива Настани

Кампањата “Следно поглавје” на АУЕ-ФОН е вистински избор за секој иден студент

  Американскиот универзитет на Европа–ФОН применува најсовремени образовни програми кои нудат флексибилни и просперитетни студии, ставајќи го студентот секогаш во фокус на интересот. Со новата кампања „Студирај на АУЕ-ФОН, плати како на државен“, кампања креирана согласно интересот и потребите на младите луѓе,  АУЕ – ФОН продолжува со примена на холистичкиот систем за рано пријавување на […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Платформа “Провери па купи” креирана од студенти за намалување на сивата економија

  „Провери па купи“ (www.proveripakupi.mk) е веб-платформа која им овозможува на потрошувачите безбедно да купуваат преку интернет и е во функција од пред неполн месец. Купувачот кој сака да плати за производ или услуга онлајн, на платформата може да ги провери податоците на е-трговецот (фирмата) од земјава за да се осигури дека тој е регистриран […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН: До 30 ноември пријавување за субвенциониран студентски оброк за студенти

    Министерството за образование и наука информира дека до 30 ноември повторно може да се аплицира за остварување на правото на субвенциониран студентски оброк. Можат да се пријават сите студенти кои ги исполнуваат условите согласно Законот за субвенциониран студентски оброк, но не успеале да се пријават и / или да го остварат ова право […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Доделени наградите на најдобрите студенти на УКИМ

  Вчера беа доделени пофалниците и пригодните награди на најдобро дипломираните студенти за учебните 2018/2019 и 2019/2020 година.  Наградата за најдобро дипломираните студенти, златник со ликот на светите Кирил и Методиј, за учебната 2018/2019 година ја примија 23 студенти, додека, за учебната 2019/2020 година, беа наградени вкупно 26 студенти. Исто така, на десетмина студенти од […]

Вести Македонија Ударни вести

ЈСП: Бесплатен јавен превоз за редовните студенти

  Сите редовни студенти запишани за прв пат во учебната 2021/2022 година на некој од државните факултети во Скопје дека имаат право на користење на студентски годишен билет за бесплатно користење на јавен превоз, информираат од ЈСП. Процедурата за издавање на билетот се врши во центрите за персонализација на ЈСП Скопје. Неопходно е лично присуство […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Филипче: Oтвораме на нов пункт за вакцинација во Универзитетот св. Кирил и Методиј

  Вакцинацијата во државата се одвива добро и процесот тече регуларно во сите пунктови низ државата. Во изминатиот период е пораснат опфатот со вакцинација кај повозрасните граѓани. Од вкупното население над 40 години, вакцинирани се 53 отсто. Младите граѓани се оние кои се во моментов најизложени на ковид вирусот и истите се главни медијатори, поради […]

Вести Македонија Ударни вести

Објавен конкурсот за прием на студенти во студентските домови за 2021/2022

  За студентите запишани на јавните и приватните високообразовани институции во државата, објавен е Конкурсот за прием на студенти запишани на додипломски студии во државните студентски домови и други објекти за сместување во Република Северна Македонија за студиската 2021/2022 година, информираат од Министерството за образование и наука.  Согласно Конкурсот, за академската 2021/2022 година за студентите […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Субвенциониран оброк ќе користат редовните студенти од државните и приватните универзитети

  Право на користење на финансиската поддршка за субвенциониран студентски оброк во месечен износ од 2.400 денари ќе имаат сите редовни студенти на додипломски студии на државните и приватните високообразовни установи. Оваа финансиска поддршка ќе стартува од октомври годинава, а студентите за да ги добијат средствата освен што треба да се државјани на Република Северна […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Студентите од октомври ќе добиваат финансиска поддршка за субвенциониран оброк

    Студентите од октомври ќе добиваат финансиска поддршка за субвенциониран студентски оброк. Средствата ќе се уплаќаат директно на лична сметка, со што ќе им се даде можност освен во угостителски објекти да ги користат и во маркетите. Оваа новина е предвидена поради пандемијата и евентуалните рестриктивни мерки на есен, рече министерката за образование и […]