Вести Македонија Ударни вести

Уставен суд укина решение на Општина Дојран за урбанистичко-планска документација

  Уставниот суд го укина решението донесено од страна на градоначалникот на општина Дојран на 16.05.2018 година, со кое се одобрува локална урбанистичка планска документација за дел К.П. бр.1073 и др. за К.О. Сретеново, Општина Дојран, изработена од ДГПТУ „СТАН АРТ“ ДООЕЛ Куманово, со тех.бр.26.01.12/17 од април 2018 година, кој опфат опфаќа простор од 4309,00 […]

Вести Изјави Македонија Став Топ теми Ударни вести

Кацарска: Одбележуваме 31 година од донесувањето на Уставот, но тој не е комплетен без уставна тужба

  На денешен ден, пред 31 година е донесен Уставот со којшто во нашиот уставно-правен поредок беа афирмирани нови темелни вредности, како што се основните слободи и права на човекот и граѓанинот, владеењето на правото, поделбата на државната власт, политичкиот плурализам, слободните непосредни и демократски избори итн.  Tоа се вредности коишто се негуваат во една […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставниот суд поведе постапка за Одлука со која е донесен ДУП на општина Центар во 2014 година

  Уставниот суд на денешната седница одлучи да поведе постапка за Одлуката за донесување на ДУП од Советот на општина Центар од 18 јули 2014-та година, соопштија од судот. Основната причина поради којашто Судот се одлучи за поведување на постапка е дека оспорената Одлука не била донесена со потребно мнозинство, согласно Законот за локална самоуправа. […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставниот суд оформи предмети за здруженијата „КЦ Иван Михајлов” и Цар Борис III Охрид

  Поради интерес на повеќе медиуми и организации Уставниот суд информира дека е оформен предмет во кој се оспорени Статутот и Програмата на Здружението „КУЛТУРЕН ЦЕНТАР ИВАН МИХАЈЛОВ”.  Предметот се наоѓа во почетна фаза, односно во претходна постапка и е предаден на работа кај советник на Судот и судија кои во следниот период треба да […]

Вести Македонија Ударни вести

Изработена студија за воведување на уставна жалба во Република Северна Македонија

  Претставници на Германската фондација за меѓународна правна соработка (ИРЗ) го посетија Уставниот суд и остварија средба со претседателката на Судот, Добрила Кацарска. На средбата организирана на барање на ИРЗ, претставниците на германската фондација информираа дека е подготвена студијата за воведување на уставна жалба во Република Северна Македонија. Имено, се работи за студија изработена од германски […]

Вести Македонија Ударни вести

Делегација на Уставниот суд на регионална конференција во Белград

  Делегација на Уставниот суд на Република Северна Македонија учествуваше на регионална конференција на тема „Примена на Европската Конвенција за заштита на човековите права-искуства и предизвици на судовите во Централна и Југоисточна Европа”. На настанот беше потенцирана улогата на националните судови и судиите во постапките со цел овозможување на ефективна заштита на правата од конвенцијата.  […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставен утре ќе расправа за недела неработен ден

  Уставниот суд утре ќе расправа за неделата како неработен ден, потврдија од оваа институција преку соопштение до медиумите. Претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, изјави дека оваа асоцијација на стопанствениците не ја повлекла иницијативата за оцена на уставноста за неработењето во недела. Тој рече дека во јануари имале две недели да се […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставниот суд го укина Членот 12 од Законот за стратешки партнер на Коридорите 8 и 10

  Уставниот суд на денешната седница го укина членот 12 од Законот за утврдување стратешки партнер за имплементација на проектот за изградба на инфраструктурниот Коридор 8 (делница: Тетово – Гостивар – Букојчани и проектот за автопатот Требеништа – Струга – Ќафасан) и Коридорот 10 д (делница на автопатот Прилеп – Битола) во Република Северна Македонија […]

Вести Македонија Ударни вести

Пендаровски: Во интерес на сите е Уставниот суд да работи во комплетен состав

  Претседателот Стево Пендаровски денеска го посети Уставниот суд на Република Северна Македонија на покана на претседателката на судот, Добрила Кацарска.     За време на посетата, на која присуствуваа претседателот на Собранието, Талат Џафери и претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, претседателот Пендаровски беше запознаен со тековните активности на Уставниот суд и предизвиците во неговата […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Склучен Меморандум со Уставниот суд на Република Бугарија

  Делегација на Уставниот суд на Република Бугарија предводена од претседателката Павлина Панова ќе престојува во официјална посета на Република Северна Македонија од 18-21 мај 2022 година.    Со желба да ја унапредат билатералната соработка поврзана со работните области, да споделуваат знаења и искуства и да ги зајакнат институционалните капацитети преку соодветна правна рамка, двата […]