Вести Изјави Македонија Ударни вести

Костадиновска-Стојчевска: Да се донесе што поскоро новиот Закон за употреба на македонскиот јазик

  „Законот за употребата на македонскиот јазик е заглавен во Собранието поради пратениците од опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ и затоа апелирам до Комисијата за култура да седне на маса и да се заврши оваа процедура бидејќи постојниот Закон е од 1998 година и потребни се овие измени“, рече министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска во гостувањето во […]

Вести Свет Ударни вести

Албанија: Усвоени измените на Законот на државјанство

  Албанскиот парламент со 97 гласови „за“ од потребните 84 ги усвои измените на Законот за државјанство, со кое меѓу другото Албанците од Репиблика Северна Македонија и од Косово нема да полагаат испит за познавање на албанскиот јазик и историја. Овие две измени беа дополнение на веќе предложените од владата, што ги побара министерот за […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ДКСК: Со донациите за ДУИ е прекршен законот за финансирање политички партии

  Предлогот што го отвори по сопствена иницијатива – за прекршување на Законот за финансирање политички партии, Антикорупциска комисија го затвора и ќе го проследи до Државниот завод за ревизија (ДЗР) и до Министерството за правда како надлежни за надзор и следење на финансирањето политички партии. Шемши Салаи, член на ДКСК, на денешната 92-ра седница […]

Вести Македонија Ударни вести

Ќе се носат социјални мерки и измени или нов закон за минималната пензија

  Работната група за разгледување на предлози за прашањето за најниската пензија во РС  Македонија и пакет мерки за помош и поддршка на пензионерите денес ја одржа првата конститутивна седница. Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска на членовите на работната група им посака плодна работа и носење на издржани предлог решенија кои ќе […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Законите за коридорите го поминаа првиот собраниски филтер

  На предлог на Владата, вчера на 115. собраниска седница беше изгласана потребата по скратена постапка да се донесат законите за изменување и дополнување на законите за утврдување на јавен интерес и номинирање на стратешки партнер за имплементација на проектот за изградба на инфраструктурниот Коридор 8 (делница: Тетово – Гостивар – Букојчани и проектот за […]

Вести Македонија Ударни вести

Донесени законите за ратификација на три договори од процесот за Западен Балкан

  На денешната 111 седница на Собранието, донесени се неколку одлуки за пополнување на собраниските работни тела. Собранието, исто така, ги донесе законите за ратификација на трите договори што ги потпишаа лидерите на земјите од Западен Балкан, во рамки на Самитот за Берлинскиот процес, во ноември минатата година. Со 85 гласа, е изменета Одлуката за […]

Вести Македонија Ударни вести

Владата го усвои Законот за Академија за судии и јавни обвинители

  Владата на 140-та седница го разгледа и утврди текстот на предлогот на Закон за Академија за судии и јавни обвинители. Донесувањето на овој Закон, според предлагачот, Министерството за правда, произлегува од потребата за реформа на судството во РС Македонија, зацртана во Стратегијата за реформа на правосудниот сектор, стратегиската цел на РС Македонија за членство […]

Вести Македонија Ударни вести

Изгласан дополнетиот Закон за граѓанска одговорност за навреда и клевета

  Собранието денеска, на продолжение на 79. пленарна седница, со 62 гласа „за“, ги донесе дополнувањата на Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета. Со овој закон се уредува граѓанската одговорност за штета нанесена на честа и угледот на физичко или правно лице со навреда и клевета. Законот ја гарантира слободата на изразување и […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Зибери: Граѓанинот е во должничко ропство – бараме измена на Законот за извршување

  Народниот правобранител Насер Зибери, на денешната прес-конференција информира дека како овластен предлагач до Владата ќе достави Иницијатива за измени на Законот за облигациони односи и Законот за извршување, кои се однесуваат на прашањето на казнената камата. “Долг од околу 370 илјади денари, за девет години станува над 800 илјади. Долг од над 500 илјади […]

Вести Македонија Ударни вести

МВР: Блокирање на автопати е спротивно на законот

  Министерството за внатрешни работи ја известува јавноста дека денеска (08.07.2022) во архивата на МВР е примен акт со кој политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, како организатор на протест, известува дека: „Во знак на протест ВМРО-ДПМНЕ организира блокади на улици на ден 8 јули (петок), во период од 13.00 до 14.00 часот“. Во известувањето се наведени маршрути, […]