Вести Македонија Ударни вести

Костадиновска-Стојчевска и Маргарити: Со заедничка акција да го заштитиме Охридскиот регион

  Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска вчера, во рамките на еднодневната посета на Тирана, оствари билатерална средба со министерката за култура на Албанија, Елва Маргарити, при што се разговараше за повеќе прашања поврзани со културната соработка меѓу Северна Македонија и Албанија.     На средбата стана збор и за координацијата во процесот на управувањето со […]

Вести Македонија Ударни вести

„Преспанското јаболко“ доби заштитена географска ознака со која се потврдува неговата автентичност

  Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, потпиша 17 решенија на прозиводители на праспанско јаболко, кои успешно ја поминаа верификацијата и ќе можат непречено да го користат заштитениот географски назив „Преспанско јаболко“. Со заштитата на географскиот назив „Преспанско јаболко“, истиот се заштитува од имитација, злоупотреба и  лажно декларирирање. Всушност се заштитува угледот и […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Предлог законот за заштита на Кањонот Матка усвоен од Владата

  На денешната 122-та Седница, Владата го усвои Предлогот на законот за прогласување на Кањон Матка за заштитено подрачје во категоријата III – споменик на природата. Со конечното усвојување, после долг период на усогласување, постигнат е консензус во интерес на заштита на ова уникатно национално природно богатство. Со донесувањето на Законот, ќе се овозможи не […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Паметното планирање може да спречи незгоди и катастрофи

  Илјадници хектари шума изгоре во пожарите кои ја зафатија земјата за време на топлотниот бран ова лето кој донесе натпросечно високи температури. Штетата е голема и тешко се надоместува. Последиците од опустошените шумски предели веднаш ќе ги почувствуваме сите со првиот бран на загадување на воздухот, а ова ќе предизвика и други далекусежни еколошки […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Нови мерки за заштита на населението од КОВИД-19 и спречување на неговото ширење

  Крајно внимателно да се почитуваат постоечките и новите мерки, а надлежните инспекциски служби да ги интензивираат контролите со цел нивна стриктна примена и почитување, апелира премиерот Зоран Заев на неговиот профил на ФБ. Ова се новите мерки за заштита на населението од Ковид-19 и спречување на неговото ширење.     Од 16 август 2021 […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Во борбата против коронавирусот мора да се вклучиме сите

  Есенскиот бран на пандемијата се засилува, бројот на новоинфицирани расте и кај нас, како и во целиот свет, затоа неопходно е секој граѓанин да ги почитува постојните мерки за заштита – да носи заштитна маска, да држи дистанца и редовно да ги мие и дезинфицира рацете. Владата прифати нови мерки предложени од Комисијата за […]

Вести Македонија Ударни вести

Донесен Планот за управување со светското природно и културно наследство во Охрид

  На четвртата редовна седница донесен е Планот за управување со светското природно и културно наследство во Охридскиот регион (2020-2029 година), со акционен план, со кој се обезбедува имплементација на сите препораки на УНЕСКО. Владата останува силно посветена на зачувување на исклучителните универзални вредности на Охридскиот регион, и статусот на УНЕСКО Светско наследство, кој го […]

Вести Македонија

„Охрид СОС“ бара ревизија на планот за Националниот парк Галичица

Активистите од граѓанската иницијатива „Охрид СОС“ велат дека треба да се ревидира менаџмент-планот за Националниот парк Галичица, во насоката во која би требало да се одвива идниот развој на Галичица и на регионот. – На Охрид му треба туризам во текот на целата година и уништувањето на природата значи смрт за туризмот во градот со […]