Вести Изјави Македонија Став Ударни вести

Кацарска: Правото на заштита на животна средина е ограничено пред Уставен

  Претседателката на Уставниот суд, Добрила Кацарска денеска ја отвори темата за проширување на надлежностите на Судот преку воведување на уставна тужба, со која ќе се овозможи граѓаните да бараат заштита на слободите и правата и за правото на заштита на животната средина и да се надминат ограничувањата со кои може да се поднесе барање […]

Вести Македонија Ударни вести

Почна акцијата на Град Скопје за чистење и казнување на приватните депонии

  Инспекторите за животна средина на Град Скопје деновиве почнаа акција за чистење и казнување за приватни депонии, односно имот на кој сопствениците дозволиле од негрижа или од лукративни причини да се креира отпад во скопските општини.     Врз основа на пријава од граѓани или самоиницијативно, инспекторите за животна средина прво вршат инспекциски надзор, […]

Вести Македонија Ударни вести

Заштитата на животната средина е еден од највисоките приоритети на “АЛКАЛОИД”

  Заштитата на животната средина е еден од највисоките приоритети во деловната стратегија на Алкалоид АД Скопје. Компанијата континуирано ги следи и имплементира најновите достигнувања во оваа област, обидувајќи се да придонесе за поздрава и почиста животна средина во која сите живееме. Како општествено одговорна компанија, АЛКАЛОИД АД Скопје го интегрира Системот за управување со […]

Вести Македонија

Се зголемуваат казните за загадување на животната средина

Владата на вчерашната 19-та седница усвои предлог-законско решение за измени во Законот за прекршоци со кое се зголемуваат глобите до 20 пати од сегашните, за прекршоци во областа на животната средина кои се предвидени во законите кои ја регулираат заштитата на природата, водата, воздухот, третманот на отпадот и други области од животната средина. Казните, како […]

Вести Македонија

„Охрид СОС“ бара ревизија на планот за Националниот парк Галичица

Активистите од граѓанската иницијатива „Охрид СОС“ велат дека треба да се ревидира менаџмент-планот за Националниот парк Галичица, во насоката во која би требало да се одвива идниот развој на Галичица и на регионот. – На Охрид му треба туризам во текот на целата година и уништувањето на природата значи смрт за туризмот во градот со […]