Вести Македонија Ударни вести

51-во Собрание на Европскиот Олимписки Комитет во Скопје

Сподели:

 

Првиот потпретседател на Владата и министер за Политички систем и односи меѓу заедниците, г-дин Артан Груби во својот говор во пресрет на 51-то Собрание на Европскиот Олимписки Комитет што се одржува денес во Скопје рече дека овој настан е од големо значење бидејќи покажува единство на вредностите.

Тој исто така кажа дека преку спортот се испраќа порака за мир и единство на народите во арените на успехот.

 

 

„Извонредно задоволство е што меѓу многуте јубилеи што ги одбележавме, како што се 30-годишнината од државната независност и 20-годишнината од Охридскиот договор, денеска заедно одбележуваме една важна годишнина, 30-годишнината од основањето на Олимписките игри на нашата земја. Комитет, дом кој достоинствено ги презентира нашите спортски вредности на секое олимписко натпреварување. Во оваа прилика, ги пренесувам моите искрени честитки до раководството на Олимпискиот комитет на земјата, до сите спортисти кои беа дел од неговото 30-годишно патешествие, но и до оние кои многу години пред формирањето на оваа институција не направија „Јас горд сум на нивниот олимписки успех“, рече Груби.

Меѓу другото, Груби им посака на младите спортисти да имаат инспирација кај нивните предци да се искачат според него на високите пиедестали на успесите и да ја направат горда нашата земја.

Сподели: