Инаугурирана улицата “Ибрахим Ругова“

Сподели

 

Во општина Чаир денеска свечено беше инаугурирана улицата што го носи името на историскиот претседател на Република Косово, Ибрахим Ругова, додека претседателката на Република Косово, Вјоса Османи – Садриу, како и Теута Ругова, ќерката на претседателот Ибрахим Ругова, учествуваа на инаугурацијата на улицата. Во оваа прилика, градоначалникот на општина Чаир, Висар Ганиу во својот говор потсети дека оваа улица се наоѓа во една од најстарите населби и многу блиску до Скопското кале.

 

 

-Денес го олицетворуваме историскиот претседател на Република Косово, доктор Ибрахим Ругова, именувајќи една од улиците на главниот град на нашата земја по него. Во Скопје, каде често доаѓаше и наоѓаше гостопримство во овдешните семејства.

Ибрахим Ругова, токму ова име ќе стои во личните документи на стотици граѓани на општина Чаир. Ова е најмалото нешто што ние можеме да го направиме за некој како доктор Ибрахим Ругова, човек кој до последниот момент од неговиот живот дишеше за Косово конкретно и за Албанците воопшто. Тој беше идеолошкиот архитект, кој со својата мирољубива филозофија ја дизајнираше иднината на Косово, како независна држава, со вистинска дипломатска соработка со Соединетите Американски Држави и земјите од Европската Унија – рече Ганиу.

Тој и се заблагодари на претседателката Вјоса Османи за честа што му ја направи на Скопје, поточно на Чаир, потсетувајќи дека името на Ибрахим Ругова ќе стои заедно со 66-те нови имиња кои неодамна се поставија на улиците на општина Чаир.
 
Претседателката на Косово, Вјоса Османи Садриу, пак, рече дека за Чаир засекогаш ќе биде чест, што на оваа улица го овековечува името на претседателот Ругова и дека оваа табла со ова име е патоказ не само за улицата, туку и за делото на претседателот Ругова.
 
По инаугурацијата на улицата „Ибрахим Ругова“, косовската претседателка Вјоса Османи ја посети и Старата скопска чаршија каде се сретна со локалните еснафи, додека заедно со Ганиу положија цвеќе кај споменикот на Скендербег и на Хасан Приштина.