Кучи: Македонија да биде приклучена на регионалната гасна мрежа

Сподели

gas

 

Секој можен приклучок на државата на гасната инфраструктура значи подобрување на стандардот на граѓаните, имајќи предвид дека гасот е најевтин енергент.

Oвa го истакна министерот за економија, Дритон Кучи, на 14. Годишна конференција за гасно поврзување, која се одржува во Софија.

– За обезбедување на предвидените количества природен гас во наредниот период, во тек се активности за доизградба на постојниот гасоводен систем во Македонија, неговата поврзаност со регионалните системи за гасоводот, како и отворање на преговорите за обезбедување на дополнителни количества на природен гас – изјави Кучи.

Тој истакна дека Македонија, во насока на унапредување на регионалната соработа, даде политичка поддршка и се вклучи во активностите во врска со гасоводниот проект „Тесла“, кој почнува од турската граница, има двонасочен тек на природниот гас и има цел да носи гас од правецот југ – север и север – југ, односно ќе носи природен гас од Каспискиот Регион и течен природен гас од Америка, Алжир и од Блискиот Исток, а во другата насока природен гас од Црното Море.

Кучи: Македонија да биде приклучена на регионалната гасна мрежа