Вести Македонија

Министерство за здравство предупредува: Симптоми на топлотен удар

Сподели:

Министерство за здравство предупредува:

 

Симптоми на топлотен удар:
– Мачна главоболка
– Вртоглавица
– Намалено потење и покрај топлината
– Црвена, топла и сува кожа
– Мускулна слабост или грчеви
– Гадење и повраќање
– Брзо срцебиење, кое може да биде или силно или слабо
– Брзо и плитко дишење
– Промени во однесувањето како збунетост, дезориентација или зашеметеност
– Напади/Несвестица

——

Siptomat e goditjes të së nxehtit:
– Kokëdhimbje
– Marramendje
– Djersitje e zvogëluar edhe përkundër nxehtësisë
– Lëkurë e kuqe, e nxehtë dhe e thatë
– Dobësi e muskujve ose dhimbje
– Pëzierje dhe vjellje
– Rrahje e shpejtë e zemrës,e cila mund të jetë e fuqishme apo e dobët
– Frymëmarrje e shpejtë dhe e cekët
– Nryshime në sjellje si konfuzion, dizorientim ose marramendje
– Sulme/ Gjendje e pavetëdijshme

 

Сподели: