Вести Македонија Ударни вести

МНР со нов закон ќе ја реформира димпломатската служба

 

Министерството за надворешни работи подготвува предлог закон за надворешни работи со образложение дека со претходните бројни измени направена е правна конфузија и дисторзија на целокупниот систем.

 

 

„Со новиот закон темелно ќе се реформира дипломатската служба. Со носење на новиот закон ќе се овозможи создавање на професионална дипломатија согласно Виенските конвенции за дипломатски и конзуларани односи, како и согласно останатите позитивните меѓународни прописи од областа на дипломатијата“, пишува во објаснувањето на целите на предлог-законот објавено на Единствениот национален електронски регистар на прописи (ЕНЕР).

Сподели: