Вести Македонија Ударни вести

МОН: Веб-страницата на министерството е хакирана од грчки хакерски тим „Netwatchers“

Сподели:

 

Веб-страницата на Министерството за образование и наука од синоќа е хакирана. На сајтот на МОН пишува дека е хакирана од грчки хакерски тим „Netwatchers“.

-Mинистерството за образование и наука е во комуникација со Националниот ЦИРТ центар за компјутерски инциденти при Агенцијата за електронски комуникации, каде што е пријавен случајот и од каде очекуваме со поддршка на МВР да се преземат конкретни активности за пронаоѓање на локацијата и изворот на нападите. Во меѓувреме ИТ службата на МОН со поддршка од надворешни соработници презема дејствија за зајакнување на безбедноста на веб страницата, по што повторно ќе биде активирана, соопштија од МОН.

Од Министерството велат дека нема потреба од грижи за наводно преземање на некакви бази на податоци на граѓаните, затоа што на веб страната не постојат такви позадински бази и истата има информативен карактер 

Сподели: