Од удари на громови во Индија загинаа 67 лица

Сподели

indija

Најмалку 67 лица загинаа од удари на гром во Индија во изминатите два дена, соопштија индиските власти.

Молњите и громовите се релативно вообичаени во Индија во монсунскиот период од годината, од јуни до октомври, но овие две недели бројот на жртвите е невообичаено висок.

За време на ноќната бура во источната држава Бихар, загинаа најмалку 47 лица, а повредени се уште 22, поголемиот дел во руралните предели.

Во соседната држава Утар Прадеш во изминатите два дена загинаа 20 лица, соопштија локалните власти.

Во 2014 година во Индија од громови загинаа повеќе од 2.400 лица.

Од удари на громови во Индија загинаа 67 лица