Вести Македонија

Одбележани 76 години од загинувањето на Кузман Јосифовски – Питу

Сподели:

 

Пред спомен обележјето во Козле, денеска се одбележаа 76 години од загинувањето на народниот херој Кузман Јосифовски – Питу. Во присуство на претставници од Сојузот на борци, здруженија на пензионери, политички партии и граѓански организации, се чествуваше овој ден кој не потсетува на периодот на Народноослободителната борба (НОБ) како еден од најсветлите периоди од нашата историја.

 

Главен покровител на настанот е Општина Карпош, а пред присутните се обрати и градоначалникот Стефан Богоев.

 

 

“Драго ми е што за делото на Кузман се изучува постојано. Затоа што патриотизам е да се сеќаваш и да го вреднуваш минатото, но и да одиш напред. Ако народните херои се бореле за наша слобода и независност, денеска, нашиот влог е во развивањето и напредокот на државата, а за нас денес тоа е Северна Македонија како членка на НАТО и на Европската унија и младина која добива шанса за просперитет тука, во сопствената држава. Тоа се генерациите кои ќе се карактеризираат со космополитски дух и отвореност, а нема да тонат во сиромаштија и популизам”, рече Богоев.

Пред граѓаните говореше и претседателката на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева. Таа се осврна на животот на Кузман, кажувајќи дека иако живеел само 29 години, со својата мисија и делување, оставил аманет за многу сегашни и идни генерации.

Младите учат и го почитуваат ликот и делото на народниот херој. Потврда за ова беа литературните читања од учениците од реонското училиште „Владо Тасевски“. Тие преку кратки стихотворби и раскази не потсетија на вредностите за кои се залагал народниот херој: борбеност, слобода, и правда.

Во знак на сеќавање на денешниот ден, делегации од сите институции и организации, положија свежо цвеќе пред спомен обележјето на Кузман Јосифовски – Питу.

Сподели: