Одбележување 119 години од смртта на Гоце Делчев

Сподели

 

Денеска се навршуваат 119 години од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев. По тој повод македонски државни делегации ќе положат цвеќе на неговиот гроб во црквата Свети Спас во Скопје и пред спомениците, а во македонското собрание ќе биде доделена и државната награда „Гоце Делчев“.

Денеска продолжува и вчера започнатиот научен симпозиум „150 години од раѓањето на Гоце Делчев“ во организација на Институтот за национална историја – Скопје при што свои реферати презентираат 46 еминентни професори и научници од земјава.

Најавена е и промоција на поштенска марка посветена на 150-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, отпечатена во шест илјади примероци. Годишнината од смртта на Гоце Делчев се одбележува и во Бугарија, а во тие рамки под покровителство на бугарскиот претседател Румен Радев, ќе се дебатира на темата „Гоце Делчев и заедничката историја на Бугарија и Македонија – меѓу фактите и идеологијата.“