Вести

По резолуцијата, германски политичари добиваат смртни закани

Сподели:

glasanje-rezolucija

Некои германски политичари примија смртни закани откако беше изгласана резолуцијата која турското злосторство врз Ерменците ги прогласи за „геноцид“.

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган ги обвини германските министри дека имаат „нечиста крв“, по што на некои од нив им е доделено дополнително обезбедување.

Ердоган ги опиша германските пратеници како „продолжена рака на сепаратистите во Турција“.

Лидерот на Партијата на зелените, Кем Оздемир, и неговиот соработник Озкан Мутлу се германските политичари, родени во Турција, кои добија смртни закани.

– Навистина сме загрижени. Не го очекувавме ова – рече Мутлу.

Повеќе од еден милион Ерменци го изгубија својот живот во масакрот од 1915 до 1916 година.

Франција, Италија, Канада и Русија се меѓу 29 земји кои се произнеле за ова како „геноцид“, а Турција не го призна овој „ерменски холокауст“.

Велика Британија и САД, како и многу други земји, уште не ја усвоија оваа резолуција.

http://meta.mk/po-rezolutsijata-germanski-politichari-dobivaat-smrtni-zakani/

Сподели: