Вести Македонија

Поранешниот диктатор на Чад доби доживотна казна затвор

Сподели:

habre

Судот во Сенегал го прогласи поранешниот диктатор на Чад, Хисен Хабре, за виновен за злосторства против човештвото и го осуди на доживотна казна затвор.

„Хисен Хабре овој суд го прогласува за виновен за злосторства против човештвото, силувања, присилно ропство и киднапирања“, се наведува во пресудата која ја прочита претседавачот со Специјалниот суд во Сенегал, Гбердао Гистав Кам.

Хабре е осуден за мачење и смрт на илјада политички противници во текот на своето осумгодишно владеење кое започна во 1982 година.

Со таа пресуда се стави крај на 16 годишната борба на жртвите и на борците за заштита на човековите права да го изведат поранешниот диктатор од Чад пред лицето на правдата во Сенегал каде тој пребега откако во 1990 година беше симнат од власт со државен удар.

Хабре судењето по обвинувањата за воени злосторства го нарече политички мотивирано.

http://meta.mk/poraneshniot-diktator-na-chad-dobi-dozhivotna-kazna-zatvor/

Сподели: