Претседателот Џафери, добитник на титулата „Doctor Honoris Causa“

Сподели

 

Денес во Тирана, претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери, присуствуваше на одбележувањето на „Златната годишнина“ на Универзитетскиот колеџ „Ќириази“ на покана на Претседателот и Ректорот на Универзитетскиот колеџ, а по одлуката на нивниот Академски сенат да му ја додели нему највисоката титула на овој Универзитет, односно, титулата „Doctor Honoris Causa“. На одбележувањето присуствуваа истакнати лица од академскиот свет.

 

 

Оваа титула, како што стои во образложението на одлуката, се доделува на претседателот Џафери за „неговиот особен придонес во официјализирањето на албанскиот јазик, за слободата и правата на Албанците во Северна Македонија, за мудроста и високите интелектуални и државотворни вредности во заштита на националниот идентитет, за неговите душевни врски со иконите на националното образование, Севасти и Параскеви Ќириази и Кристи Дако, кои се историско наследство и продолжение на Универзитетскиот колеџ „Ќириази“.

Претседателот Џафери, во својата пригодна реч за изразување благодарност рече:

“Ова е посебна емоција, посебна чест да целиот живот се круниса со ваква награда, вакво признание како што е денешново од Универзитетскиот колеџ “Ќириази”. Тоа е признание за цела една плејада на луѓе кои посветено настојувале да го сочуваат, да го издигнат и надградат нашиот статус, било политички, било општествен,  во деловите каде што живееме надвор од просторот на Република Албанија и несомнено дека оваа награда, првенствено се посветува на сите тие мои сопатници со кои заедно сме делувале за да стигнеме таму каде што сме денес, за да можеме да продолжиме понатака кон предизвиците што стојат пред нас…” Се разбира дека претседателот искажа посебна благодарност и до неговото блиско семејство кое му е најголемата поддршка.  

Во рамките на одбележувањето се одржа и историски симпозиум во чест на 131 годишнината од основањето на Институтот Ќириази во Корша и 100-годишнината од повторното отворање во Тирана.