Вести Македонија Ударни вести

Тутунскиот комбинат во Прилеп е најстара компанија во Македонија и една од постарите во Европа

Сподели:

 

Прилепскиот Тутунски комбинат е во групата најстари компании кои се основале во Европа и кои сѐ уште функционираат на пазарот. Тој е основан во далечната 1873 година. Ова го покажува извештајот на порталот „Бизнис фајненсинг“, каде на мапата на Европа, за секоја земја се нотирани најстарите компании на континентот, но кои сѐ уште работат и произведуваат.

„Сместен во ѕидовите на опатијата на Свети Петар во Салцбург, „Свети Петар Стифтс Кулинариум“ ресторанот е отворен во 803 година и останува најстариот ресторан во Европа, каде сè уште можете да јадете, пишува британскиот портал. Се зборува дека во него биле послужувани Кристифор Колумбо, Јохан Георг Фауст и Волфганг Амадеус Моцарт. Ако се тргне малку понапред, преку границата кон соседна Германија, ќе се најде „Стафелтер Хоф Винарија“, основана уште во 862 година“, посочува порталот.

Словачката „Кремника Минт“ е исто така меѓу најстарите компании во Европа. Таа зазапочнала со производство и трговија на нане во 1328 година, кога земјата уште била под власта на Кралството Унгарија. Најдолгиот бизнис во Франција е исто така нането – „Мона де Париз“, компанија која е основана во 864 година. Но, таа опстојувајќи низ годините, ја смени функцијата и подоцна стана печатница за франци, а потоа и за евра, додека за времето на нацистичката окупација, печатеше и посебна германска валута.

Најстарата компанија во Србија е Апатинската пиварница, основана во 1756 година, во Босна и Херцеговина е најстара Сараевската пиварница, основата 1864 година, а во Хрватска е најстаро бродоградилиштето во Краљевица кое постои од 1729 година.

Според истражувањето на порталот, најстарата компанија на светот е градежната „Конго куми“ од Јапонија.

meta.mk

Сподели: