Вести Македонија

Уставниот суд повторно ја одложи расправата за крстот во Бутел

Сподели:

ustaven-sud-860x6701-860x670

Уставниот суд повторно ја одложи расправата по иницијативата за оценка на уставноста и на законитоста на одлуката за поставување на 55-метарскиот крст во општина Бутел, која предизвика тензии кон крајот на февруари и на почетокот на март годинава.

Предлогот за одложување на расправата за некоја од следните седници била на судијата Сали Мурати, кој не присуствувал на денешната седница. Уставните судии со осум гласа „за“ одлучиле да ја тргнат оваа точка од дневниот ред на седницата.

Ова е вторпат уставните судии да ја одложат расправата за оваа иницијатива, која до судот во март ја поднел струшкиот градоначалник Зијадин Села, според кого, одлуката за поставување на крстот не била во согласност со Бадинтеровиот принцип.

Претходно, за крстот во Бутел уставните судии требаше да расправаат на седницата што се одржа на 31 мај, но тогаш точката беше повлечена од дневниот ред од судијата известител Владимир Стојановски, кој без посебно образложение рекол дека таа ќе се разгледува на некоја од следните седници.

Поставувањето на крстот, кој е донација на Светскиот македонски конгрес (СМК), предизвика тензии откако членови на ДУИ и нивни поддржувачи поставија камп и протестираа против изградба, на што со контрапротести одговори СМК, чиј претседател Тодор Петров беше и физички нападнат дента по свеченоста за осветување на камен-темелникот.

http://meta.mk/ustavniot-sud-povtorno-ja-odlozhi-raspravata-za-krstot-vo-butel/

Сподели: