Вести Македонија Ударни вести

Џафери: Честитки по повод Св.Сава – националниот празник на српската заедница

Сподели:

 

Претседателот на Собранието Талат Џафери упати честитка по повод Св.Сава – националниот празник на српската заедница во Република Северна Македонија. 

“Дозволете од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија и од свое лично име да упатам честитки по повод Св.Сава – националниот празник на српската заедница во Република Северна Македонија.

Верувам дека овој празник кој што воедно е и неработен ден за граѓаните на српската заедница во Република Северна Македонија, ќе го поминете опкружени со луѓе кои ви се драги и блиски, кои ве почитуваат Вас, го почитуваат празникот и ликот и делото на Св. Сава, како прв српски архиепископ кој што оставил неповторлив белег во растот и развојот на духовниот живот на српската заедница, меѓутоа и на писменоста како трајна вредност.

Упатувам желби за убав празничен ден, поминат во мир, спокој и семејна благосостојба. Република Северна Македонија, нашиот заеднички дом, е земјата во која сите ги изразуваме нашите посебности најдобро што можеме и во хармонија со сите други заедници, со взаемна почит и разбирање. Тоа е единствениот начин за опстанок, напредок и безбедност за сите што сме дел од оваа заедница која колку и да е млада, сепак се посочува како пример за тоа како се гради соживот. Тоа е заслуга на сите нас и затоа изразувам висока почит. “

Сподели: