Адвокатска комора: Што побргу да се најде решение за штрајкот на УПОЗ

Сподели

protest-sudska-administracija-860x680

Од Адвокатската комора на Македонија апелираат што поскоро да се најде прифатливо решение за штрајкот на вработените во судската администрација, затоа што, како што велат, и адвокатите трпат последици од неработењето на судовите.

„Адвокатската комора ги поддржува напорите на двете страни за што поскоро наоѓање на прифатливо решение за проблемите што се причина за штрајкот. Со целосно почитување на законското право на штрајк, нагласуваме дека и адвокатите трпат последици од неработењето на судовите, што уште повеќе го изразува интересот на Адвокатската комора за што поскоро завршување на штрајкот“, соопштуваат од Адвокатската комора.

Адвокатската комора го донела овој заклучок на седницата на управниот одбор одржана на 20 јуни и со заклучокот се обратила до Министерството за правда на Република Македонија, Судскиот совет на Република Македонија и до Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани на Република Македонија (УПОЗ).

Адвокатска комора: Што побргу да се најде решение за штрајкот на УПОЗ