Вести Македонија Ударни вести

Анкета на „Факултети“: 83,7 % би се отселиле од Македонија

Сподели:

Анкетата на порталот „Факултети.мк“ со прашањето „Кога би можеле, дали би заминале од Македонија?“ покажала поразителни резултати. Дури 83,7 отсто од испитаниците би си заминале од Македонија кога би имале шанса. Анкетата била отворена пред две недели, а на прашалникот анонимно одговориле вкупно 1.474 читатели.

Порталот добил различни одговори од читателите за земјата каде што би се преселиле, а најчести биле Германија, Австралија, Канада, Франција, Холандија, Данска, Австрија, Скандинавија, Швајцарија, Словенија, Нов Зеланд, Шведска, САД, Англија … но добиле и одговори „Каде било, само не Македонија“, „Подалеку оттука“, „Во земја каде што владеат закони и каде што има нормален здравствен систем и образование“.

На прашањето: „Зошто би заминале?“ одговориле 1.054 читатели. Најчестиот кус одговор бил „за подобар живот“.

– Катастрофално лошо функционирање на сите институции. Корупција, мито, непотизам. Голема злоупотреба на должностите и функциите што им ги доверила државата. Лоша инфраструктура, лоша организација во функционирањето на сите институции. Тие што се одредени да ја организираат работата и функционирањето на институциите се неспособни, корумпирани, алчни да заработат многу за кратко време. Не постојат долгорочни планови за развој и напредок. Корумпирана полиција, судство… Здравствениот систем многу лошо организиран, нефункционален. Образовниот систем корумпиран. Факултетите се натпреваруваат кој ќе им додели (продаде) повеќе дипломи на неспособни кадри! Способните, вредните, тивките, трудољубивите… се оставени на маргините, да се снаоѓаат како знаат и умеат – одговорил еден од читателите.

Сподели: