„Арсена“: Гевгелиската вода, покрај арсен, содржи и ванадиум

Сподели

arsena-voda

Анализата на примерок од водата за пиење од гевгелискиот водовод, земен на 16 јуни годинава, покажала присуство на енормно количество на арсен во водата, штетно за здравјето на човекот, информираат од граѓанската иницијатива „Арсена“.

Анализата што ја извршила меѓународна лабораторија, како што додаваат од „Арсена“, покрај арсен, покажала и присуство на тешкиот метал ванадиум во водата од гевгелискиот водовод.

„Само пред еден месец концентрацијата на арсен беше 21,3 микрограми на еден литар вода, а сега е 19,7 микрограми што е и понатаму за 97 отсто повисоко од здравствено пропишаните норми за употреба на водата од страна на човекот. По одбивањето на Институтот за јавно здравје на Република Македонија да прави анализи на водата во Гевгелија со образложение дека знаеле за проблемот и дека сите институции биле известени, откако увидовме дека речиси четири години не се презема ништо за заштита на граѓаните, со анализите од меѓународни лаборатории го потврдуваме постоењето на проблемот со арсенот во водата и неговото континуирано присуство и изложеност на граѓаните на еден од најотровните елементи на земјата – арсенот. Ванадиумот е нешто сосема ново за нас“, велат од граѓанската иницијатива „Арсена“.

arsena voda analiza

Од граѓанската иницијатива велат дека резултатите од анализата повторно го наметнуваат прашањето за филтрирање и за деарсенификација на водата.

Според пресметките на референта компанија, која соработува со хемискиот институт при Универзитетот „Аристотел“ во Солун, системот за деарсенификација и за филтрирање на водите од сите четири бунари кај селото Моин во Гевгелија би чинел 1,17 милиони евра, а не 8 милиони евра како што во 2014 година најавуваше градоначалникот на Гевгелија, Иван Франгов, велат од „Арсена“, поради што го отфрлил овој проект како прескап за реализација.

„Нови бунари за водоснабдување на Гевгелија не се копаат, а деарсенификаторот лажно се претставува како енормно скап проект. Има ли свест, граѓанска или политичка совест и чувство на одговорност кај оваа власт која и понатаму молчешкум и без проектно решение остава граѓаните да се трујат со вода небезбедна за нивното здравје“, велат од Арсена.

meta.mk