Вести Македонија Ударни вести

Џафери: Собранието нема да дели пари за кампања на секој пратеник поединечно

Сподели:

 

 

До претседателот на Собранието Талат Џафери, денеска  пристигна  допис  од пратеник во кој го известува дека ќе учествува во јавната кампања  за претстојниот референдум и дека бара да му се обезбедат средства за таа намена.

За појаснување, водењето на јавна кампања не подразбира  дека Собранието, како овластен предлагач, ќе дели средства поединечно на секој од 120-те пратеници за нивно водење кампања за референдумот на државно ниво.

Затоа претседателот Џафери, во текот на вчерашниот ден,  упати известување  до  пратеничките групи и до  пратениците кои не се организирани во пратенички групи,  во рок од три дена да го известат дали ќе учествуваат во јавната кампања и каков ќе биде нивниот став по референдумското прашање „за“ или „ против“. Врз основа на добиените податоци, пропорционално, Собранието ќе закупи медиумски простор  за учество на дебатни емисии, пишани медиуми и интернет портали, стои во соопштението.

Сподели: